2021-03-30 30 浏览
星期六同朋友一行三人一齐去左食印度菜,”小印度餐厅”位于佐敦,地铁站出几分钟就到,非常就脚。餐厅光猛,晚上时间都有唔少食客,座位阔落,坐得舒服。先有个小食脆饼,脆卜卜,配左个青色嘅酱,酱味道好清,中间有好微好微嘅辣。印度炭烧烧板餐嘅串烧鸡,上菜嘅时候烧板D烟系一直咁冒出黎,烧板好够热。鸡肉大大件,底垫左椰菜,萝卜丝,有几片青瓜,挤埋柠檬汁,味道更加出众。鸡肉好嫩滑,仲好有肉汁,带香草味,唔算系太浓味嘅菜式。而垫底嘅椰菜,萝卜丝吸哂鸡肉肉汁,爽口好食。牛肉炒饭好干爽,唔会好油,饭粒长形幼身,粒粒分明,食落口感十足。配料仲有D芫茜同萝卜,牛肉大件,唔系切到细细粒炒。牛肉炒饭同样偏重香料味,好有特色嘅炒饭。玛沙拉羊肉,玛沙拉一直系几钟意嘅印度菜,多种香料混合之下,感觉每一间印度餐厅都有说不出嘅不同。今次食玛沙拉羊肉,玛沙拉质地结身,香料味重之余食落有好微嘅香辣,点黎食芝士烤饼一流,完全停唔到口。羊肉煮得好入味,食落一丝丝,但唔鞋,亦冇膻味。芝士烤饼好烟韧,加埋芝士食落更软绵绵更香。饮品叫左菠萝香蕉拉昔,食到有D菠萝碎,好香菠萝同香蕉味。

餐厅光猛,晚上时间都有唔少食客,座位阔落,坐得舒服。

芝士烤饼好烟韧,加埋芝士食落更软绵绵更香。

饮品叫左菠萝香蕉拉昔,食到有D菠萝碎,好香菠萝同香蕉味。

2021-03-27