2017-03-27
中学时成日去食呢间既焗饭, 今日突然想食下, 发现原来湾仔有新森林, 即刻就去食。依家个装修靓左好多,仲有棵树系度原来佢地都有做D慈善活动,良心企业餐牌都好有心思,令人有食欲感,款款都好好味咁,唔知点拣好叫左两个主菜同两款配菜。先黎特饮-荔枝蓝碟花蜜 (跟餐叫$8)好浓郁既蜜糖味,好清甜,再加上蓝碟花淡淡甜味,几好味中间仲有D爆珠,两个味道都好夹,有惊喜!而我朋友饮既冻柠茶,呢个就普通,正常味道,唔讲太多了。好!到主菜!开边芝士焗龙虾伴松叶蟹膏芝士焗饭热辣辣!好浓郁既芝士味,炒饭略有蛋味,炒得几好,粒粒分明。面有粒粒鱼子,但只虾就马马地,冇咩虾味,好在有D芝士搭救,吊一吊味但以呢个价钱都算值,份量都好大,芝士味好rich,整体不错而我朋友就食-扒带子烟鸭胸伴纽西兰牛扒份量都几大,个牛扒肉汁都几多,仲有一块鹅肝好好食,而鸭胸都好林,唔会好干。薯菜都好多,几大只,但略微唔够热,如果热反D就最好。整体个扒觉得几好,男仔都够食,好足料,值得一食但估唔到最有惊喜系佢既小食------------------------------自选小食:我地叫左-香辣鸡肉焗招牌芝士大啡茹 同 迷你安格斯牛肉芝
依家个装修靓左好多,仲有棵树系度 原来佢地都有做D慈善活动,良心企业
餐牌都好有心思,令人有食欲感,款款都好好味咁,唔知点拣好 叫左两个主菜同两款配菜。
先黎特饮-荔枝蓝碟花蜜 (跟餐叫$8)
而我朋友饮既冻柠茶,呢个就普通,正常味道,唔讲太多了。
好!到主菜!
开边芝士焗龙虾伴松叶蟹膏芝士焗饭 热辣辣!好浓郁既芝士味,炒饭略有蛋味,炒得几好,粒粒分明。 面有粒粒鱼子,但只虾就马马地,冇咩虾味,好在有D芝士搭救,吊一吊味但以呢个价钱都算值,份量都好大,芝士味好rich,整体不错
而我朋友就食-扒带子烟鸭胸伴纽西兰牛扒 份量都几大,个牛扒肉汁都几多,仲有一块鹅肝好好食,而鸭胸都好林,唔会好干。 薯菜都好多,几大只,但略微唔够热,如果热反D就最好。
整体个扒觉得几好,男仔都够食,好足料,值得一食
但估唔到最有惊喜系佢既小食
自选小食:
我地叫左-香辣鸡肉焗招牌芝士大啡茹 同 迷你安格斯牛肉芝士汉堡 首先,香辣鸡肉焗招牌芝士大啡茹。真心好食!好多汁,茹味好重,面有微微辣味,再加面有一层焗过既芝士!好好食!个大啡茹size 都好大,要切四份先食得晒。 第2个小食-迷你安格斯牛肉芝士汉堡 虽然佢写迷你,但其实份量都几大,好厚身,一淡都食唔晒。个牛肉一D都唔求其,好多肉汁,入面既酱汁原来有少少辣。睇唔出佢细细粒,几有惊喜,好香口。我同朋争住食 个包牙签都好有心思,有新森林logo,几精致 小食入面,佢仲有2个蛋糕仔。起初以为普通蛋糕仔,但食落原来又有惊喜 原来系椰丝蛋糕,味道唔好太甜,亦都唔干,有少少水份,面有D杏仁片,食落有D趣趣地,好食唔知有冇得卖呢 整体:全部都不错,最意想不到既系小食,加$28就可以食到呢个质素,真系抵下次试下其他款