2022-07-20
灣仔有間充滿歐洲風情嘅小酒館。平日六點左右已有唔少食客,七點多啲就full house🥂。🍴Octopus Apple Tart $188芝士底下有唔少🍎蘋果粒同🐙章魚粒。芝士質感輕重奶香亦有淡淡苦味,但加埋蘋果粒感覺好清新。八爪魚質感彈牙,仲有啲海水味🌊。🍴French Fries $68Double-fried嘅薯條特別香脆可口。以🌶紅椒粉、🧀芝士碎簡單點綴已經好好味。🍴Grilled Sea Bream $298🐟鯛魚肉質比較結實,魚油唔算多。但魚皮燒得酥脆,以鹽、胡椒粉調味增添鹹香。🍴Grilled Beef Wagyu $348五成熟嘅🥩和牛燒得外脆內軟,入口充滿肉汁。只係西冷邊位較肥,預先切走會食得方便啲😥。燒汁有好重🥕🧅蔬菜甜味,減低咗油膩感😋。🍴Vegetable "Tian" $68蔬菜經過低溫烤焗保持到清爽多汁,亦有啲橄欖油香氣🫒。🍴Orange Rum Chocolate Mousse $118第一啖會覺得mousse嘅🍷rum味超濃,食食下就會適應佢嘅香味。🍊橙味sorbet好滑好清新。配搭唔算好有驚喜,但朱古力同橙嘅配搭都係傳統好味嘅。
🍴Octopus Apple Tart $188
🍴French Fries $68
🍴Grilled Sea Bream $298
🍴Grilled Beef Wagyu $348
🍴Vegetable "Tian" $68
蔬菜經過低溫烤焗保持到清爽多汁,亦有啲橄欖油香氣🫒。