2021-07-15 4681 浏览
湾仔菲林明道一间酒店楼下有间好有欧陆色彩嘅西餐厅,成日经过都见到唔少外国人系呢度食下嘢聚下,几啱见客或者聚会,今日就趁lunch time嚟试下,呢度lunch set有前菜同主菜,咖啡茶雪糕就要额外加钱。比较特别嘅系呢度嘅餐牌可以拣daily pasta甚至catch of the day,感觉菜式比较时令啲,可以试到限定嘅pasta或者当日最新鲜嘅鱼类。我自己就几钟意呢度嘅环境,比较放松,而且啲碟好colourful,有种地中海嘅渡假感觉餐前面包附送嘅面包有惊喜😋系个烧炉度grill到面包脆卜卜有坑纹,食落有阵好香嘅烟熏味,搽少少salted butter就啱晒,不过另外嘅腌鳀鱼超级咸,不太建议🤣Daily Soup餐汤系蘑菇汤,大大碗,面头有啲脆面包粒同橄榄油,蘑菇味香浓,只系质地比较滑身,我自己偏好打到杰身仲食到磨菇粒个种。Daily PastaDaily pasta用咗呢度手造嘅意粉,比较粗身,食落有面粉香而且好烟靭,配料有唔少海鲜,仲用咗少少蕃茄一齐煮吊味,海鲜几新鲜,不过酱汁偏咸😅Catch of the Day呢个最好食,虽然已经唔记得系咩鱼,不过质素非常好,好新鲜,鱼

餐前面包

Daily Soup

Daily Pasta

Catch of the Day
呢个最好食,虽然已经唔记得系咩鱼,不过质素非常好,好新鲜,鱼肉极度嫩滑又唔腥,配上嘅蕃茄酱汁都系偏咸😅建议撇走啲酱汁先食。

Linguine Alle Vongole (clam, parsley, chilli)
扁意粉可以拣硬啲或者软啲,我哋拣咗硬啲,质感比起al dente更硬,不过都可以接受。蚬有约6只几新鲜,酱汁带香草香味不过都系一贯地咸😅

人均消费:$260
推介指数(10分为满分):7分