2017-12-16 3103 浏览
同老婆过嚟荃湾新开嘅IKEA,所以,就顺便出街食埋饭,晌附近搜寻咗几家餐厅,发觉「Chalet」风评不俗,而且,正正晌IKEA对面街,位置上非常就脚,但晚上经过,门面就显得异常低调。晌Openrice网站,见佢有咗嘅介绍:「Chalet一词,有指是瑞士小木屋的意思。」虽然,晌外观上跟小木屋喺两码子嘅事,由门面开始,已见到店主晌装修上花咗唔少心思。门前嘅单车、盆栽都喺洋溢出一片欧陆风,为平平无奇嘅街道添几分趣味。踏入餐厅,因为临近圣诞,就有一大大樖圣诞「迎客」树,墙身两边砌上幼身嘅深灰石条,营造出一种欧洲郊区嘅古老小屋感。餐厅分两层,地下嘅用餐区,无论地板、墙身、天花均以木板打造,配以高雅嘅餐枱、精致嘅吊灯,颇有情调。厨房、酒吧就在餐厅尾,远看酒吧后排列一支支嘅酒,就知佢哋有好多酒类饮品供应。拾级而上,就喺我同老婆被安排嘅上层用餐区,原来跟下层喺好不一样,矮枱、巨型真皮梳化,以及模拟出书房嘅环境,绝对喺书香幽雅。唯一喺对外无窗户,否则下午嚟,透点阳光,叹份「高茶」,看看书,感觉一流。睇佢个环境格局,成间高级嘅欧陆餐厅咁,你可能谂住啲嘢食都几贵吓,但佢哋嘅定价算得上同类餐厅嚟讲够大众化。一
睇佢个环境格局,成间高级嘅欧陆餐厅咁,你可能谂住啲嘢食都几贵吓,但佢哋嘅定价算得上同类餐厅嚟讲够大众化。一个主木餐牌,左边喺4道菜嘅晚餐(唔包饮品,$188-$308),右边虽然写散点($178-$368),但只要加$88一样可以变为套餐
,多咗是日餐汤、前菜及甜品,睇落去你就知依$88加得过。此外,呢度都有斧头扒食,用上澳洲M4和牛,写明重38安士,只卖$888,真喺比好多扒房平一截呀!
而木餐牌背面,仲有多款小食,有生蚝、墨西哥粟米片、炸鱼薯条、德国肠拼盘、芝士拼盘、伊比利亚黑毛猪火腿……等等,大部分都喺𩠌酒良伴,钟意摸酒杯底嘅朋友就啱晒啦。
讲开杯,就顺便讲讲啲饮品,除咗主餐牌以木框镶嵌外,饮品餐牌做成木酒桶形,不过太长形,影相就有点难(原因喺小弟坚持横影啫)。饮品有多款生啤、烈酒、红白餐、香槟、鸡尾酒……等等酒类一应俱全,亦有非酒精鸡尾酒、汽水及咖啡……等等让唔饮酒嘅客人都有选择。
意大利杂菜汤

是日餐汤有两款选择,正正可以一人试一款,其中一款喺「意大利杂菜汤」,真喺开正我老婆𠮶瓣。小弟都试咗两口,浓郁而酸香鲜活,仲有好多蔬菜,饮落颇醒胃。
意大利杂菜汤
蟹肉南瓜忌廉汤

汤色橙黄有光泽,感觉都好对办,入口稀杰度啱啱好,滑溜挺身,而南瓜味都突出,不过,似乎蟹肉就唔太多。反而,啲餐汤嘅亮点晌啲面包度,面包偏身,外层有啲酥皮咁样,以为又干又硬,呃晒,咬落微微烟韧,但包心软绵,好有面粉香,沾啲汤一齐入口,更加好味。
蟹肉南瓜忌廉汤
法式鹅肝酱配无花果

前菜同样喺有两款选择,咁就梗喺各要一客啦,而两道前菜都以黑石板盛上,卖相挺精致。无花果明显有烘焙处理过,味道更浓缩,而鹅肝酱就咁食,都喺「散修修」啲,配块水饼或法包,感觉好好多,其实,片鹅肝酱喺几幼滑,而伴碟自家调制嘅蓝莓酱拼鹅肝酱好有种平衡作用。
香煎半熟吞拿鱼伴三文鱼籽

将吞拿鱼半煎熟,老婆话几有份食「肉」嘅感觉,佢意思喺似似哋食牛肉咁,因为佢偏素,依家极之少食红肉。小弟亦试番嚿,比起食刺身,确喺多份挺实感,但不失其鱼鲜味,啲三文鱼籽就做咗大配角喇。
北海道蟹肉意大利饭 $198

小弟拣咗散点嘅意大利饭,再补充多句,以上个价喺散点菜价,需加$88变为套餐。个饭一片金黄配埋墨汁脆片及炸面条,睇嚟简单,但可以讲喺深藏不露,个饭嘅湿润度啱啱好,啲芝士汁底好似保湿液咁水润包住啲饭粒,而饭粒咬口却唔会令人有种生米感,斋饭我都觉得好食,加埋混入唔少鲜蟹肉,食味一流
北海道蟹肉意大利饭
烟熏法国白春鸡配地中海汁松子仁栗子蓉 $228

老婆就拣咗晚餐嘅白春鸡,不过,侍应话今晚做唔到烟熏嘅效果,其实都无乜所谓;佢顺便介绍埋喺采用法国黄油鸡,皮脆肉嫩之余,油份重啲,味道更加香啲;伴菜有椰菜仔及松子仁,啲地中海汁似似哋烧汁,但香浓外,仲有微微辣度,颇惹味,垫底嘅栗子蓉,搓得柔滑粉香,比薯蓉就自不然更高一个档次啦。
朱古力心太软

以为套餐包嘅甜品,都喺普普通通嘅慕丝呀,芝士饼呀之类,原来可以拣心太软,以及面包布甸或意式奶冻。依客心太软焗得刚好,产生流心效果,又唔会太泻,朱古力味超香浓。再者,碟上嘅雪人画花绝对喺令道甜品相得益彰。
意式奶冻

杯奶冻配点点红莓浆,碟上只写上餐厅名字,比较下,就无心太软卖相咁靓,不过,质素不赖,奶味好浓郁之外,质感挺身而软滑,唔会太削搞到似慕丝咁,算得上出色嘅出品。
意式奶冻
服务媲美到啲酒店级数,点解咁讲?由于我哋坐上层,都喺啲「茶几枱」,落单时位男侍应刻意踎低,同我做成同一水平,真喺让客人自在好多
。此外,知道我哋个主菜喺「些牙」食,建议先上意大利饭,食完才再上客春鸡,避免意大利变凉会过于黏连;最后,离开时特别提醒我哋注意楼梯,以上窝心细节位客人喺感受得到佢份用心
。加上菜式嘅卖相、味道,以至定价,绝对值得推介兼翻兜。
用餐优惠
优惠券