因为lunch太赶,平时好少会有闲情去食半自助午餐,其实我一直都好想试下究竟半自助午餐系点既? 岩岩星期一放假,约左屋企人去新城市行街,见新城市好多都系日本餐厅,平时都成日有机会食,我就建议不如去City Art一间欧陆情调餐厅试下。妈咪初时都惊会好贵,咁我就叫侍应俾个menu我睇下啦,佢话可以食半自助午餐,前菜、冷盘、汤、甜品可以任食,我见到$178每位都唔算好贵,就入座喇。入到去个气氛好好,唔会好嘈,咁岩有大枱可以offer俾我地,我地3个人坐左sofa位,真系好宽敞。去左沙律吧度睇,有好多唔同种类既沙律,除左有常见既火箭菜、蕃茄,最特别系红菜头,如果就咁食既系唔会觉得佢好味既,但要夹埋d菜同埋千岛沙律酱就一流,仲有其他沙律酱,有甜既有酸既,可以样样试下。隔离有好多冷盘,烟三文鱼绝对不可不试。虽然西餐厅好多都有烟三文鱼,但佢摆左系度可以任食,好多人一开始都围住夹。我第一次拎左2块,之后食完都系要再出去拎,好新鲜同感觉好清新,又唔会好咸。亦有拎烟熏烟肉,但应该腌制得比较咸,相比起三文鱼下变得比较韧。可以试下芝士配饼干,口感一软一硬,因为有唔同既芝士俾我拣,起码一般普通既buffet唔

可以试下芝士配饼干,口感一软一硬,因为有唔同既芝士俾我拣,起码一般普通既buffet唔会有呢个选择。
有一款系特别值得推介既,佢既卖相好精致,用左匙羹盛载住沙律,一款系有鲜虾系入面,上面应该系d cream,另外一个系有d青瓜同埋蟹籽,感觉好似日本沙律,但配左好有士多啤梨味既酱汁,好甜好好味,我地每人都拎左2个黎食。
我睇poster有款系火箭菜白菌沙律配扒蓝尾虾,d菇好爽口,蓝尾虾果然系肉质结实d。其实我地食前菜都开始饱饱地,但主菜仲吸引。我地3个人每人叫左一款,可以share黎食。

蟹肉带子天使面配蕃茄忌廉汁
有蟹肉带子天使面配蕃茄忌廉汁,蟹肉同带子好鲜甜,而且份量都唔少,至少带子每只都系原只上,蟹肉每粒都大大粒,配上酸酸甜甜既蕃茄酱岩岩好又唔会好腻。

意式猪柳伴扒芦笋及松蓉栗米蓉配马沙拉汁
猪柳好坚韧,如果一个人食会好饱,如果2个人share食就岩岩好。味道都好浓,好彩芦笋系天然无味既,一齐食可以中和到油腻既感觉。松蓉栗米蓉甜甜地,好似薯蓉既感觉。

扒海鲈鱼伴黑橄榄菠菜
本身我地好钟意食鱼,呢碟菜一上枱就闻到好香既鱼香味,一定要趁热食,因为咁样个鱼肉系最嫩滑,中间夹住菠菜,好"林",最适合追求健康既人进食。

其实真系好饱喇,但出面d甜品又卖相精美,冇理由唔试下架~
甜品种类好多,而有几个用玻璃瓶载住既就吸引左我,芒果布丁食落去唔会好实,而且都几多芒果粒,我地食完都赞口不绝,而其他既我因为太饱都冇试,但听我屋企人讲都话唔错既。

我地食完lunch之后,都可以顶到夜晚,价钱唔算太贵,而且物超所值,我下次都可以试下佢既dinner,因为都系以半自助既形式,应该会仲多食物选择。