2021-11-18
与好友共聚晚餐,可以一边食一边chat,最好揾间环境清静、座位宽敞嘅食肆,拣完一轮后,终于选择了 PopCorn「翡翠」😚估唔到餐厅内嘅灯光好柔和,让人有种放松嘅感觉,👀完餐牌后,觉得👇🏻套餐选择多、价钱实惠,便点了试下。👇🏻“醒胃前菜:鸡丝粉皮”~鸡肉嫩滑,加埋青瓜丝,捞埋麻酱粉皮一起食👍🏻😋👇🏻“巧手点心:上海小笼包”~虽然小笼包啲皮厚咗dd,但肉馅都唔错,加埋姜丝醋一齐食都👌🏻👇🏻“家常小菜:糖醋鸡球・京葱爆牛肉”~鸡肉嫩滑兼炸得颇松脆,配合酸甜菠萝、红青椒、洋葱好滋味;京葱新鲜、酱爆牛肉调味得好野味,配合一齐食👍🏻😋👇🏻“饭・拉面:鸡火炒饭”~饭炒得颇香烟韧,味道仲有少少似咸鱼鸡粒炒饭添!😗👇🏻“甜品:桂花酒酿丸子”~味道淡淡的,加埋烟韧丸子有咬口都唔错!😏总体而言,环境清静、座位宽敞、食具卫生、服务员殷勤,食物质素及味道都唔错,兼且份量唔细,2人套餐足够3个 ladies 嘅食量,可以欢聚一晚,都系唔错嘅选择! 😘
👇🏻“甜品:桂花酒酿丸子”~味道淡淡的,加埋
烟韧丸子有咬口都唔错!😏