2023-06-20 394 浏览
一向好奇為什麼這裡咁少人食,the portion here is appalling.order左$98一人餐,寫住「一份」炸豬扒,擔擔麵and 菜and飲品與此同時一份$98既一人餐,可以食到正常份量的蝦仁炒蛋or咕嚕肉加白飯同飲品已經上菜等左好耐,以為炸一份豬扒需時,點知黎到,得兩條tiny slices?!職員回覆,係因為我個餐包好多野「一份」既定義是什麼,大家各自詮釋,但係去和平飯店、美中鴨子、中菜舖,一份豬扒都會係黎一份正常份量既豬扒但係menu,翡翠拉麵呢度又識得寫「一小份」鹵水拼盤、「一份」春卷是否有點違反商標條例呢?真係好離譜,以後blacklist!最後食左$120,完全唔好,擔擔麵仲要唔好食,好失望
職員回覆,係因為我個餐包好多野
是否有點違反商標條例呢?

真係好離譜,以後blacklist!
最後食左$120,完全唔好,擔擔麵仲要唔好食,好失望
排骨擔擔麵
2023-01-30 490 浏览
從來無見過使500蚊食咁樣嘅,食到我發脾氣,炒拉麵無鍋氣,鱔腥都西咁,小籠包同街邊20蚊一份無咩區別,個粉皮加啲黃瓜同芝麻醬要50蚊。咩特色都無,不如上海婆婆真系食到我發脾氣
2022-07-25 665 浏览
自己一個食晚飯,但又唔想買外賣或食快餐店,於是決定去翡翠潮州小廚。翡翠潮州小廚同翡翠拉麵嘅分別係除咗有一般翡翠拉麵有嘅嘢食之外,另外仲有啲潮州菜可以選擇。一場嚟到梗係要玩下crossover. 叫咗一碗蔥油拌麵,再加一個滷水鵝片例牌。先上枱嘅竟然係蔥油拌麵。翡翠嘅手拉麵水準一直唔錯,不過嫌蔥油唔夠香,亦都唔夠多。跟面嘅清湯夠熱。滷水鵝片例牌份量都算幾多。鵝肉滷得入味亦夠淋。墊底的豆腐外皮吸收左滷水味,裏面非常嫩滑。

蔥油拌麵

滷水鵝片
滷水鵝片
2021-11-18 687 浏览
與好友共聚晚餐,可以一邊食一邊chat,最好搵間環境清靜、座位寬敞嘅食肆,揀完一輪後,終於選擇了 PopCorn「翡翠」😚估唔到餐廳內嘅燈光好柔和,讓人有種放鬆嘅感覺,👀完餐牌後,覺得👇🏻套餐選擇多、價錢實惠,便點了試下。👇🏻“醒胃前菜:雞絲粉皮”~雞肉嫩滑,加埋青瓜絲,撈埋麻醬粉皮一起食👍🏻😋👇🏻“巧手點心:上海小籠包”~雖然小籠包啲皮厚咗dd,但肉餡都唔錯,加埋薑絲醋一齊食都👌🏻👇🏻“家常小菜:糖醋雞球・京蔥爆牛肉”~雞肉嫩滑兼炸得頗鬆脆,配合酸甜菠蘿、紅青椒、洋蔥好滋味;京蔥新鮮、醬爆牛肉調味得好野味,配合一齊食👍🏻😋👇🏻“飯・拉麵:雞火炒飯”~飯炒得頗香煙韌,味道仲有少少似咸魚雞粒炒飯添!😗👇🏻“甜品:桂花酒釀丸子”~味道淡淡的,加埋煙韌丸子有咬口都唔錯!😏總體而言,環境清靜、座位寬敞、食具衛生、服務員殷勤,食物質素及味道都唔錯,兼且份量唔細,2人套餐足夠3個 ladies 嘅食量,可以歡聚一晚,都係唔錯嘅選擇! 😘

👇🏻“甜品:桂花酒釀丸子”~味道淡淡的,加埋
煙韌丸子有咬口都唔錯!😏

2021-11-15
2021-08-01 605 浏览
星期日晚餐,6點去到唔洗第位。但係食完出嚟超多人等緊位😅可以點翡翠拉麵小籠包或翡翠潮州小廚menu上嘅嘢,好多選擇。椒鹽牛仔骨雖然好淋身同野味,但係好似落咗好多醃肉粉😅潮州蠔烙麻麻地,唔夠脆同好油,食完成隻碟都係油潮州方魚肉碎粥呢個入口青青哋,有方魚肉碎同冬菇,幾好味😋環境:樓面唔夠人,叫左好耐都冇人落單同埋單,D杯有漬😓朋友有bb車,被安排到坐一個幾闊落嘅位可以放bb車,出面仲可以望住個平台公園一路食飯!

星期日晚餐,6點去到唔洗第位。但係食完出嚟超多人等緊位😅

椒鹽牛仔骨
雖然好淋身同野味,但係好似落咗好多醃肉粉😅

潮州蠔烙
麻麻地,唔夠脆同好油,食完成隻碟都係油

潮州方魚肉碎粥
呢個入口青青哋,有方魚肉碎同冬菇,幾好味😋

環境:樓面唔夠人,叫左好耐都冇人落單同埋單,D杯有漬😓
2021-08-01
2020-11-17 1112 浏览
趁着假期帶着小朋友回娘家,母親大人話想食得清淡d,所以揀左上海菜,食下湯麵類🍜為主到達後方知這店在上海菜的基礎上,加了潮州菜,餐牌也有少少變化以往未試過坐這一邊的座位,現在才發現 牆身又這麼小鴨子看看餐牌的二人套餐,性價比不算太吸引,加上2大1小,清一色女士,胃口也不大還是散點比較合適及不浪費食得上海菜,當然少不了來一籠小籠包多時未食,水準依然肉汁滿溢,湯汁鮮味媽媽選了菜肉雲吞湯拉麵,真係好清😂😂我實在好想點份口水雞 或者落兩匙豆板醬🌶呢🤣🤣心知媽媽暗裏其實也想食一些濃味嘢,難得出街吃一趟嘛,於是這個醜人讓我當,點了一客花雕醉雞 🐔,份量小巧 剛好適合雞肉嫩滑,滲着淡淡花雕醇香小朋友一向酷愛 上海排骨,香口又夠腍身,是她少數咬得到的肉類菜餚之一但她食量一向小,一定要我執手尾,所以猶䂊了一下,突然翻到餐牌有兒童餐,小朋友便被可愛的饅頭造型吸引了份量的骰,剛好配合她的胃口,就算有手尾都唔洗執咁多😝😝可惜木須炒麵係黑忟忟,令她有些卻步,不過我個人覺得挺好吃,有粗炒的風味,沒粗炒的油膩慶幸婆婆點了 湯拉麵,兩婆孫共享白雪雪拉麵小朋友有別於其他人,對炸春卷零興趣,造型飽點也是點到即止,粟米,烚蛋
趁着假期帶着小朋友回娘家,
母親大人話想食得清淡d,
所以揀左上海菜,食下湯麵類🍜為主

到達後方知這店在上海菜的基礎上,加了潮州菜,
餐牌也有少少變化

以往未試過坐這一邊的座位,

現在才發現 牆身又這麼小鴨子

看看餐牌的二人套餐,性價比不算太吸引,

加上2大1小,清一色女士,胃口也不大
還是散點比較合適及不浪費

食得上海菜,當然少不了來一籠小籠包
小籠包

多時未食,水準依然
肉汁滿溢,湯汁鮮味

媽媽選了菜肉雲吞湯拉麵,
真係好清😂😂
菜肉雲吞湯拉麵

我實在好想點份口水雞 或者落兩匙豆板醬🌶呢🤣🤣

心知媽媽暗裏其實也想食一些濃味嘢,
難得出街吃一趟嘛,
於是這個醜人讓我當,
點了一客花雕醉雞 🐔,
份量小巧 剛好適合
花雕醉雞

雞肉嫩滑,滲着淡淡花雕醇香

小朋友一向酷愛 上海排骨,香口又夠腍身,
是她少數咬得到的肉類菜餚之一
但她食量一向小,一定要我執手尾,
所以猶䂊了一下,
突然翻到餐牌有兒童餐,
小朋友便被可愛的饅頭造型吸引了
翡翠兒童餐

份量的骰,剛好配合她的胃口,
就算有手尾都唔洗執咁多😝😝

可惜木須炒麵係黑忟忟,令她有些卻步,
不過我個人覺得挺好吃,
有粗炒的風味,沒粗炒的油膩

慶幸婆婆點了 湯拉麵,
兩婆孫共享白雪雪拉麵

小朋友有別於其他人,對炸春卷零興趣,
造型飽點也是點到即止,
粟米,烚蛋(只限蛋黃),西蘭花 才是她的至愛,堪稱健康乖寶寶❣️

上海菜就是有這種好,清淡濃味的喜好都能照顧到
小籠包
菜肉雲吞湯拉麵
花雕醉雞
2020-05-07 793 浏览
翡翠潮州菜, 失敗白魚蛋就是一舊粉,無味,失敗真心講,唔好做壞招牌啦!墨魚片淡口,有咬口鵝件尚可價錢唔喺平全枱最好食喺個辣椒油上次叫外賣沙爹牛河有好印象,但喺下次來都喺食返拉麵小籠
翡翠潮州菜, 失敗
白魚蛋就是一舊粉,無味,失敗
真心講,唔好做壞招牌啦!

墨魚片淡口,有咬口
鵝件尚可

價錢唔喺平
全枱最好食喺個辣椒油

上次叫外賣沙爹牛河有好印象,但喺下次來都喺食返拉麵小籠

魚蛋粉
2020-05-07
2020-05-02 965 浏览
五一勞動節, 全家外出晚餐. 看到這家翡翠集團的餐廳有多人在排隊等候, 可能食物好好味.  加上未曾試過這集團的潮州菜, 所以選擇在此晚餐. 等了十多分鐘後, 職員安排入座.就座後, 職員馬上呈上熱茶. 茶杯上還附上杯蓋, 可以防飛沫, 又可以防塵, 感覺很乾淨.最後點了二人套餐和散點牛肉麵.   鹵水兩小碟   選擇鵝件和墨魚. 原來真身有豆腐墊底. 鵝件是胸肋骨部位, 鵝肉不多, 但肉質較滑. 可是鵝皮很肥美, 鵝油豐富, 鵝油香蓋過鹵水味了! 反而豆腐才是最美味. 胡椒鹹菜豬肚湯    豬肚較厚身, 且顏色偏白, 是急凍豬肚, 食落没有豬肚味. 湯內没有原粒胡椒, 反而很多胡椒粉.  潮陽炸蝦棗   外表似蝦丸, 內裡混有夾脆粒粒, 不知是馬蹄還是葛.      沙茶牛肉炒芥蘭   不是芥蘭, 而是菜心. 牛肉係長期雪藏貨, 肉質纖維唔明顯. 自己唔想食這種質地的牛肉, 最後遺下多塊沙茶牛肉!!!   方魚蠔仔粥  第一次遇到加了菇的蠔仔粥. 而方魚很大塊, 很難咬開. 假如切為細碎的方魚, 會更易入口.  五香牛肉拉麵 轉龍鬚拉麵   已經註明是 : 走蔥 剪麵     最後是
五一勞動節, 全家外出晚餐.
看到這家翡翠集團的餐廳有多人在排隊等候, 可能食物好好味.
加上未曾試過這集團的潮州菜, 所以選擇在此晚餐.
等了十多分鐘後, 職員安排入座.
就座後, 職員馬上呈上熱茶.
最後點了二人套餐和散點牛肉麵.
鹵水兩小碟
選擇鵝件和墨魚.
原來真身有豆腐墊底. 鵝件是胸肋骨部位,
鵝肉不多, 但肉質較滑.
可是鵝皮很肥美, 鵝油豐富, 鵝油香蓋過鹵水味了!
反而豆腐才是最美味.
胡椒鹹菜豬肚湯
豬肚較厚身, 且顏色偏白, 是急凍豬肚, 食落没有豬肚味.
湯內没有原粒胡椒, 反而很多胡椒粉.
潮陽炸蝦棗
外表似蝦丸, 內裡混有夾脆粒粒, 不知是馬蹄還是葛.
沙茶牛肉炒芥蘭
不是芥蘭, 而是菜心.
牛肉係長期雪藏貨, 肉質纖維唔明顯.
自己唔想食這種質地的牛肉,
最後遺下多塊沙茶牛肉!!!
方魚蠔仔粥
第一次遇到加了菇的蠔仔粥.
而方魚很大塊, 很難咬開.
假如切為細碎的方魚, 會更易入口.
轉龍鬚拉麵
已經註明是 : 走蔥 剪麵
最後是: 無剪麵但有蔥
雖然消費滿指定金額送口罩套, 但你精佢唔笨.
茗茶7蚊位, 三位就是21蚊,
消費滿300, 先至送2個膠口罩套.
口罩套成本係几多!
心照!
2020-05-01
$135.966666 (晚餐)
庆祝纪念
纪念日