2020-06-26 1456 浏览
大半年冇搭过飞机,为咗一解乡愁,今晚就约咗个伪同乡去食台式火锅。台式火锅嘅汤底同港式火锅唔同,比较注重养生,所以我同朋友二话不说就拣咗呢个美人锅,补补骨胶原。我觉得呢个汤底真系够晒滋补,因为佢系有原只乌鸡放咗落去个汤度,净系咁都已经值回票价啦!调味吧摆放得非常整齐,而且保持清洁,令人食得更放心。打边炉嘅最佳伴侣当然就系牛肉啦,我哋就拣咗呢个手切安格斯牛小排,佢嘅雪花纹真系分布得非常平均,所以每一片入口都非常之嫩滑,而且好有牛味。响铃系一样明知冇益但系又忍唔住要食嘅火锅配料,所以就少少哋叫半份开心share吓,呢度嘅响铃新鲜脆口,食落就冇乜油腻嘅感觉,所以都冇咁有罪疚感。我就最钟意食佢嘅墨鱼滑,呢度仲有黑白两款墨鱼滑,有得双拼,正!呢个井字拼盘好啱我哋二人份量,分别有虾丸、鱼肉小汤包、鲜虾云吞同鱼皮饺各两粒,可以一次过试几款配料。钟意食台式火锅都系因为钟意食鸭血,虽然冇拣麻辣汤底,不过鸭血配呢个汤底都唔错。拣咗个餐前小食要咗台式蒜香肠,估唔到个份量有咁多,多到我哋都食唔晒。呢个台湾面好正,冻食又得,放汤又得,两种食法各有特色。配埋杯冰冻冬瓜茶,真系令自己好似置身喺台湾食紧台式火锅咁呀!
胶原蛋白美人锅
调味吧摆放得非常整齐,而且保持清洁,令人食得更放心。
手切安格斯牛小排
响铃卷
黑白双滑
老锅丸饺井字盘
鸭血
台湾蒜香肠
呢个台湾面好正,冻食又得,放汤又得,两种食法各有特色。
老锅台湾面
冬瓜茶