估唔到有唔少食客都有如此遭遇上个星期五晚,我同老婆加两个朋友本来打算去厚福街食日本野点知无位, 所以过左呢间正仁利潮州鱼翅响螺专门店"打冷"。我o地4个人,先叫o左卤水鹅片同墨鱼红肠,然后叫老细介绍多个菜。老细先介绍我o地食冻蟹,我o地话唔想食海鲜,有无其他, 之后佢就叫我试o下潮州翅, 我地只不过谂住家常便饭, 所以都无叫, 之后就谂住叫个菜…清清地老细就sell豆苗, 佢话不如豆苗炒螺片, 呢度最出名, 我地话无问题, 跟住我再叫蚝仔粥, 4个𩠌, 应该够食 转个头,老细走o黎话:「一斤五两。」我o地都唔知o羊事,老细见我o地无反应,就走o左去。卤水鹅片同墨鱼红肠先上菜, 当碟响螺片o黎到o既时候 得个五六块"响螺"片, 叫个老细埋o黎问,佢就话:「一斤五两系o甘多架喇﹗」呢个时候,我先发觉墙上面写住「响螺片二十四蚊一两」,碟豆苗炒螺片o米成五百蚊﹗于是,我地再叫个老细返o黎,老细竟然问我地d𩠌咁唔咁胃口, 我地话:「我地打冷唔洗食呢d野啰!」﹗一碟o甘o既o野收4百几,同大刘去开果间福临门同grade㖞结果4个人,叫左3碟菜同一个蚝仔粥,埋单连加一就8百﹗o甘o既价钱,"品超
估唔到有唔少食客都有如此遭遇

卤水鹅片同墨鱼红肠先上菜, 当碟响螺片o黎到o既时候
返o黎,老细竟然问我地d𩠌咁唔咁胃口

结果4个人,叫左3碟菜同一个蚝仔粥,埋单连加一就8百﹗o甘o既价钱,"品超所值"
如果全晚𩠌菜由老细发板~
黄兴贵金句, 烧鹅咁记价钱, 食出庶渣咁记味道
  • 豆苗炒螺片
  • 冻蟹