2015-02-10 1125 浏览
正到爆的爽爽泰国菜住系港岛。最嬲就系D朋友同我讲新界有D野食有几好食。。我住香港岛咁远,点样入到新界揾食啊!终于我忍唔住要同朋友一齐再飞入去一间有好多朋友都赞不绝口嘅泰国菜。我就觉得好奇怪啦。有无咁夸张的好味先。我对泰国菜嘅要求真系好高个㖞!Mint Thai House薄荷叶泰国菜。。坦白讲我系朗屏地铁站行过去,真系行咗好耐啊。可能不熟路啦。。去到已经又肚饿又头晕。。咩都无理叫了个椰青解渴先。呢个椰青,劲清甜,又够大个。不得了!$38 抵到爆解完渴,终于有时间望下个餐厅环境,唔知点解我觉得呢间餐厅嘅装修,有室内同露天,好有尖沙咀尖东𠮶便嘅餐厅感觉。轻松,时尚而且有酒吧的style. 吹水饮酒就perfect .夜晚播紧我至爱的欧美流行曲。闻歌已经想跳舞呀!食泰国菜就一定要叫泰式生虾刺身啦。听讲系呢度的招牌菜,泰式生虾刺身用上靓靓花竹虾。爽口鲜甜。而且配合蒜头,辣椒,金不换同埋香茅,味道层次多好多。食到的不再只系辣咁简单,而系鲜,甜,爽,辣同香。咸鱼炒芥兰咸鱼味香浓适中。配合爽脆介兰。。成碟极速清晒。炸虾饼朋友最喜欢食炸虾饼,当然要叫一个啦,想点呢一个鸡尾酒杯感觉新颖,虾饼分半。多人食
正到爆的爽爽泰国菜
呢个椰青,劲清甜,又够大个。不得了!$38 抵到爆
夜晚播紧我至爱的欧美流行曲。闻歌已经想跳舞呀!
泰式生虾刺身
咸鱼炒芥兰
咸鱼味香浓适中。配合爽脆介兰。。成碟极速清晒。

炸虾饼
朋友最喜欢食炸虾饼,当然要叫一个啦,想点呢一个鸡尾酒杯感觉新颖,虾饼分半。多人食的话就可以方便share 啊。弹牙虾饼配酸甜酱,送啤酒一流!
红咖哩青咖哩
餐牌上见到红咖哩青咖哩当然系常见啦,但系我第一次见到班兰咖哩??咩泥咖。试下先,所以就叫咗个班兰咖哩大虾。
酥饼
先讲。一盘有三只8吋长大头虾。净讲虾的质素已值回票价。开边煮更入味。班兰咖哩充满椰奶香味,不过唔辣。爱辣人们可能要叫大厨加辣了。但我朋友唔食得辣。劲中意。虾肉弹牙,用料新鲜。配酥饼超好吃的!!! 酥饼不会油腻。不过记行要撕开食先食到个精髓。
香辣生菜包
香辣生菜包,大大份,肉碎混合了洋葱、蒜头,金不换,辣椒等味道,肉碎炒得刚好,食落劲juicy. 推荐推荐。
烧扇贝
提提大家呢佢地每日都有一啲好新鲜的食材唔会系餐牌内。记得问一问侍应,睇下有啲咩正野,我𠮶一日呢就食咗一个从来未食过咁好食嘅烧扇贝。$69只本身都有点肉赤。。点知。。一泥到。简直物超所值!
烧扇贝
扇贝个壳唔单止有成只手掌咁。里面的肉,烧完都大只到好似珍宝剌身带子咁大。。配少少牛油和蒜蓉,鲜味出晒泥。激赞。我肯定$69 我系西环一定食唔到半只。
呢度可以系我暂时食过系香港最好正的泰国菜。点解正?食物质素高。份量够。精品细致。环境舒服。服务态度好。又有室内又可以拣室外坐。又够情调。最重要系价格公道。正就系咁解啊。

题外话/补充资料: 留意去呢度一定一定要book , 千祈唔好谂住walk in 呀。因为呢间餐厅系元朗内外已经打响名堂。好多人食... 希望佢地继续落嚟都可以keep到咁好嘅水准!
2015-01-29
泰式生虾刺身