2023-12-27
重庆老火锅真系一个好正嘅选择,特别系喺寒冷嘅天气里。佢嘅特色就系辣嘅汤底同鲜美嘅食材。我最钟意嘅几款就系羊肉锅同嫩牛肉,真系令人回味无穷。首先讲下羊肉锅,佢嘅汤底好香,佢嘅羊肉咬落去,个肉鲜嫩多汁,配埋汤底嘅香味,真系开胃。我特别钟意同啲蔬菜一齐煮,例如油麦菜,佢嘅口感脆爽,同汤底嘅辣味形成鲜明嘅对比。再嚟讲下嫩牛肉,佢系火锅中另一个必点嘅选项。嫩牛肉切得好薄,入锅之后好快就变色,咬落去,牛肉鲜嫩多汁,口感好滑嫩。同埋,佢嘅鲜味同汤底嘅香辣味道相互衬托,真系好开胃。另外,我都钟意同牛板腱一齐煮,佢嘅肉质饱满,有啲嚼劲,同汤底嘅味道好契合。总括嚟讲,重庆老火锅嘅羊肉锅同嫩牛肉真系好好食。汤底香浓,令人胃口大开。而且佢嘅食材新鲜,质素好高。如果你钟意辣同热腾腾嘅火锅,真系值得一试!