2018-07-27
咁啱星期六落兰桂坊,所以特登揾下附近有咩餐厅推介,一上网比我揾到间印度菜好多人都话正,所以就黎试下。餐厅入口唔明显,系条巷仔入去搭䢂上2楼。入到去餐厅布置好似bollywood啲戏咁,又播紧印度音乐,都几有feell。入面员工全部都系印度人,餐牌入面非常多选择,咖哩都有好多种,而且餐牌入面既食物都好有心好多都有详细介绍。一开始先有papadum配3款酸辣酱,再散叫咗咖喱羊肉 (lamb rogan josh),鸡柳炒饭(chicken biryani),无骨烧鸡 (chicken tikka masala) 同埋薄饼,再叫左杯食印度野一定会叫既lassi。胡椒饼薄脆,胡椒味重,三款酱:橙色系有小小番茄味辣辣地,绿色系酸酸地,啡色都系一d印度风味酱。个人最钟意加绿色酱食,酸酸地几开胃。lamb rogan josh $128咖喱羊肉个咖喱唔会太辣,而且羊肉够霖,又无骚味,咖哩汁攞嚟配naan食一流。chicken tikka masala$118鸡肉大大块,口感软滑,而且冇骨,啖啖肉非常爽。masala味道有小小咖喱味小小香料味,但有别于一般印度咖哩,店员介绍可以配埋岩岩个三个酱食,一落
鸡肉大大块,口感软滑,而且冇骨,啖啖肉非常爽。masala味道有小小咖喱味小小香料味,但有别于一般印度咖哩,店员介绍可以配埋岩岩个三个酱食,一落又有另一番滋味。
望落好似细细碗,但其实份量好大份,有番茄系面,隔离有附上yogurt一齐食,食落好似西炒饭咁,番茄味浓。够干身,入面有细细粒既鸡肉。 sweet lassi$48
呢度既lassi味道唔多,只有芒果、甜味同咸味,咸味比较特别,系出面好小见,不过我都系拣左甜味。味道系yogurt味,酸酸甜甜咁。
总括黎讲,呢餐饭都食得几开心,餐厅又有feel,店员埋单既时候又会关心下你钟意食边样菜式,而且价钱唔算太贵,食到饱到行唔郁啊!