2022-01-03
本身对印度菜几有兴趣但好少有机会试,今次朋友带去佢公司附近嘅印度餐厅,店内装潢充满印度色彩,富地道风情!.🌕 炸米饼配薄荷汁 $88第一次试呢种印度小食,空心嘅圆波波炸米饼非常薄脆,入面塞满马铃薯及洋葱粒。食嘅时候将薄荷汁倒入波波里面,可以再加少少搭配嘅薄荷酱及甜辣酱,酸甜微辣非常开胃!.🍗 牛油鸡 $92牛油鸡系经典印度菜式,用咗鸡髀肉,香料腌得几入味,肉质嫩滑又无骨,特别喜欢佢带有炭烧香气!咖喱辣味不重,带番茄酸甜及牛油香味,增添多重滋味!.🐮 椰汁咖喱牛腩 $102估唔到印度餐厅都有牛肉菜式,老板话系特登迎合香港人需要。咖喱带香浓椰汁唔会太辣,质感浓郁稠身,牛腩口感软腍吸收晒咖喱精华,配烤饼食一流!.🧀 芝士烤饼 $36烤饼表皮微脆,入面夹住芝士,咬落烟烟韧韧带芝士咸香,同咖喱系完美配搭。.🍚 印式芝士炒饭 $98炒饭用了印度长米,饭粒比较干身有咬口,微辣带黄姜香气。饭里面加入粟米、青豆及Paneer,印度芝士Paneer切到一粒粒,口感有啲似硬豆腐,带淡淡奶香,几特别!.🥭 芒果酸奶 $37芒果味道天然,果甜及乳酪味道balance,质感绵密滑顺,解辣必饮之选。.🥥 椰青 $4
🌕 炸米饼配薄荷汁 $88
🍗 牛油鸡 $92
🐮 椰汁咖喱牛腩 $102
🧀 芝士烤饼 $36
🍚 印式芝士炒饭 $98
🥭 芒果酸奶 $37
🥥 椰青 $42
清甜解腻,椰青肉亦好软嫩。
☕️ 特式香料茶 $29
食完饭老板介绍试吓印度香料茶,饮落有肉桂、胡椒及其他多种香料,味道浓烈丰富,加入牛奶之后,口感非常滑顺,推介!
整括而言:餐厅环境舒适,老板好友善会同客人倾吓偈,仲主动帮我哋影相。由印度人主理嘅印度菜,感觉正宗富地道风味,定价又唔高,想食印度菜嘅朋友可以试试!