2024-02-28 243 浏览
同好友聚聚就当然要食啲特别嘢,所以就跟佢嚟到铜锣湾嘅楼上店嘅Dilliwale食正宗印度餐。餐厅由布置悠闲舒适兼有民族风,几位店员都系印度人(当然佢地系识英文啦),所以整个感觉都好有印度Feel。我地叫左两个Lunch Set,睇餐牌唔知系乜,只要转向中文翻译版本就得,话时话….. 中文翻译版本真系翻译得几搅笑。先嚟两杯饮品,我地upgrade左做特饮,好友嘅系Mabgo Lassi,我就简单啲嚟个青柠梳打。其实两杯都唔错,不过好友杯Mabgo Lassi就可以加以推介,除左有好香嘅芒果味之外,加埋乳酪同印度香料调制而成,所以入口好浓郁的芒果风味,好友大赞好味。嚟到我地嘅Set,先嚟House Butter Chicken,以番茄酱同牛油烹制而成。鸡肉滑身唔鞋口,而且件数都唔少。另外个汁系同平时食开嘅印度咖喱好唔同,杰身得嚟但又唔会好油,配埋口感酥脆蒜蓉薄饼一齐食,真系唔觉唔觉食晒四片薄饼呀。另一个主菜系House Fish Curry,以洋葱加番茄一齐煮嘅咖哩鱼,鱼肉同样好足够又够滑身,个咖哩酱都系一样嘅好,但我觉依个酱汁多左一个甜味,更能带出咖哩嘅香,所以我就比较钟意House F

另一个主菜系House Fish Curry,以洋葱加番茄一齐煮嘅咖哩鱼,鱼肉同样好足够又够滑身,个咖哩酱都系一样嘅好,但我觉依个酱汁多左一个甜味,更能带出咖哩嘅香,所以我就比较钟意House Fish Curry多丁丁。
不得不提跟餐嘅蒜蓉薄饼,我估应该系即叫即整,因为送一上台系热辣辣嘅。薄饼好香脆得嚟又带点烟韧,仲要面头加左蒜蓉,再点咖喱酱一齐食真系超好味呀!
2024-02-23
午餐