2020-06-29
知道大家挂住台湾嘅美食,我又何尝唔系😭 香港都有唔少台式餐厅,但我觉得好多都唔够正宗,朋友介绍我去呢试一试,我就黎食下喇🤨🤨呢间小店空间有限,我谂坐到最多20人左右,但佢善用唔同嘅地方,有好多装饰,超有台湾味道🤩必点食物当然有红烧牛肉麺!! 识食嘅一定系饮啖汤先,汤系可以马上分辨到碗面正唔正😏而呢碗牛肉面真系完全冇失望!佢汤头算系浓郁type,佢带点药材但绝对唔系令你唔舒服个种,系好古早好地道嘅感觉🥰而面条口感扎实,牛肉都够滑嫩又入味,3样野加埋冇得顶👍🏻👍🏻另一必点食物: 鲁肉饭🤩碗饭一黎到我已经觉得佢闪闪发光🌟啲卤肉油呼唤紧我!唔好见到油”就即刻惊左,鲁肉啲肉真系要有肥肉同油先好食,而佢又唔会太肥太油,啱啱好!佢个酱汁都好好食,加埋香菇丁,一啖有齐肉,饭,配料,超满足😆我地仲叫左肉松起司蛋饼蛋饼,酥脆外皮,浓郁蛋香,口感好丰富😋呢个都几饱,唔可以当系普通嘅小食😲 佢本身都会有酱汁系面,好滋味!最受欢迎嘅台湾小食盐酥鸡出场喇,闻到味道已经流哂口水,鸡肉鲜嫩多汁,够酥脆又唔会有好多炸粉(我最怕) ,最钟系佢有椒盐味,调味十分好👏🏻👏🏻卤味拼盘就有齐豆腐、鸡蛋、猪耳、鸡翼、牛腱,一次过试
卤味拼盘就有齐豆腐、鸡蛋、猪耳、鸡翼、牛腱,一次过试哂够满足,材料都好新鲜,食落好爽口,又够出入味~
因为唔系成日饮到,就叫左杯胚芽珍珠奶茶,奶茶比我想像中茶味更浓,胚芽珍珠一齐饮口感好正🥳
价钱唔贵,又食到真正台湾味道,真系样样都系必点😌😌 炮台山对我黎讲系几远,但好值得黎试,系附近嘅就真系唔好错过喇😉