2020-04-20
间唔中我就会挑起条瘾好想食四川野,明明都唔算食得好辣,但系四川野就硬系会周不时喺我脑海之中出现,特别系𠮶啲好传统好中式嘅餐厅做得特别好。上到天府发现周围都冇人,因为易整嘅关系大家都冇乜出街,但系坐喺度食嘅同事就不断听到佢哋收到外卖嘅order,一单接一单,希望佢哋做得住啦,如果唔系又要揾过另外一间好食嘅四川野。叫咗一个二人餐, $598 ,但系分量足够三至四个人食,最后仲打包左好多嘢走。口水鸡呢个口水鸡辣得好过瘾,鸡皮好薄,好易入口,一啲都唔肥腻,中间有一层好似啫喱咁,非常入味。夫妻肺片呢一个真系超级难,而且份量好多,啲牛肚非常之爽脆,但又唔会话咬唔断,口感好好,而且非常入味,辣之中有一份咸鲜味,送饭一流。酸菜鱼 唔辣主菜方面我哋反而拣唔辣嘅,主要系因为之前𠮶两个前菜真系辣到好交关,要邓翻混佢,加上我钟意食酸菜鱼酸酸美味多过水煮鱼,里面嘅红薯粉给左酸菜汤嘅味道,烟烟韧韧够晒开胃,呢度啲红薯粉偏幼,好似粉丝咁样,一不小心就成条雪左去喉咙,好滑。条鱼好大条,有好多鱼肉食,唔算真系好多骨,但系都需要小心。成都酱香鸭酱香鸭有好浓嘅烟熏味,闻到之余食落口更加强烈,配上甜酱,味道嘅层次好多,肉质有
口水鸡
夫妻肺片
酸菜鱼 唔辣
成都酱香鸭
酱香鸭有好浓嘅烟熏味,闻到之余食落口更加强烈,配上甜酱,味道嘅层次好多,肉质有啲似鸭肉干,保留晒咸鲜嘅味道,鸭皮烧得好香脆,好似食紧薯片咁,同埋我好钟意食佢哋啲贝壳包,好软熟。
红糖糍粑
呢个𩠌系出面都食得多,但系未食过好似呢度咁样中间会夹住啲红豆,好有新鲜感,咬落去烟烟韧韧但系中间有粒爽脆嘅红豆,一盒有六件,而且每一件都几大块,分量来讲真系未食过咁多嘅。
食完之后仲有送糖水,可以清清味蕾,真系一餐圆满嘅中餐。