2018-12-29
辣,是简单直接的味觉之一。朗豪坊呢间大约开左一年既《川庄》,系我极度推介既一间川菜。因为佢大部分食物都能够完全表现到真正四川成都既辣味文化。今晚我同男友两个去食,虽然2200夜左d,不过意外地2215先last order,系大商场既餐厅黎讲,佢2300先收工算系收得夜架la😆 而我地今日就叫左四样𩠌加多杯野饮,真系饱到想呕🤢店舖门口开阳 可以睇到入面厨师煮食。《水煮牛肩肉》 3辣度香港好少有d甘正宗既水煮,呢个水煮牛肩牛真系令到我爱不释手🤩佢既辣吾系得辣味,吾系得个咸字,而系真系有层次既辣,先麻后辛辣再有其他香料既味道,后劲系有一种电到你舌头既感觉,非常刺激!呢味𩠌最惊喜真系非牛肩肉莫属,佢系临上菜前先会将d生既牛肩肉放落去,令到易熟会un既牛吾会变老,o系最好味既moment送到你口前,不得不赞佢地既细心👍🏼除左牛肩肉,另外会免费包左四款配料,我地拣左木薯粉条(食水煮必选),牛柏叶,窝荀同茶树菇,都是合拍的食材😊🌶《孜然香苏羊腩》劲中意食羊的我俩,点会吾嗌羊食?呢味羊腩羊皮脆身,羊肉够腍,好够羊味,再点少少调味汁,两者非常夹,喜欢羊的朋友你地也肯定喜欢这个😄《辣妹子干煸肥肠》一向食
店舖门口开阳 可以睇到入面厨师煮食。
《水煮牛肩肉》 3辣度
《孜然香苏羊腩》
《辣妹子干煸肥肠》
一向食肥肠都会怕好油同好肥腻,反而呢个就恰到好处。炸过既肥肠外层香脆,内面都keep到吾会好干,亦吾会冇左肥肠独有既味道。最正系佢甜甜地既酱汁,连埋茶树菇一齐炒,好野味。
《酸辣土豆丝》
以$28呢个价钱黎讲,味道好好,酸辣汁捞埋一齐食,的确不失为四川成都出名嘅凉菜。
《大杯新鲜果茶》
有新鲜水果,大大杯非常解辣。两个人share一杯,分量刚刚好。
总括嚟讲呢间餐厅非常满意,极度推荐嘅一间四川餐厅👍🏼👍🏼😋🌶