2023-12-13 60 浏览
天气凉返少少,当然又系食辣嘅季节,昨晚同朋友揾食就去左位于西营盘嘅川之味,过一过辣瘾- 擂椒茄子:茄子砌成长条状,一啖一条,亮点系堆到山咁高嘅新鲜葱椒,咸度同辣度适中,惹味开胃- 香喷喷鸡煲:鸡煲分好多种,我觉得川式鸡煲嘅关键仍然系个红油汁料,用油煮嘅鸡真系特别爽口嫩滑,啖啖入口都系味觉嘅享受,好食- 干煽花菜:着重营养均衡嘅我地当然叫个川菜享负盛名嘅花菜,干煽其实就系干炒,所以唔会好油,花菜香口,真系一食停唔到口- 四川凉面:面条幼细,爽口弹牙,凉面再加上辣汁仲会有冰火交融嘅感觉,过足瘾四川辣食已经系出神入化,真系仲有好多正嘢都想食,但个肚空间有限,唯有下次再战

- 香喷喷鸡煲鸡煲分好多种,我觉得川式鸡煲嘅关键仍然系个红油汁料,用油煮嘅鸡真系特别爽口嫩滑,啖啖入口都系味觉嘅享受,好食