2020-10-28
上星期放假同朋友聚旧轻松下,我地去左好耐冇踏足过嘅长沙湾,呢到入夜几宁静,而且有唔少隐世餐厅。之前黎呢边多数都系食西餐,今次我地转战中菜馆,黎到「有间客栈」品尝川菜☺️餐厅嘅店面设计饶富特色,古色古香,真系彷似置身于古时嘅客栈一样。另外价钱亲民,又有好多抵食既套餐优惠,菜式多样,非常吸引 👀我地入到餐厅,店员服务态度亲切有礼。当晚餐厅非常热闹,座无虚席。餐厅采用既餐具都好有特色,真系同电视剧睇到既客栈十分相似,可以感受到店员嘅心思 🤣佢地嘅menu 都整得好精致,图文并茂,可以令食客更了解每一道菜既卖相,具体呈现川菜嘅特色~酸菜百花鲈鱼片 $128第一道菜系酸菜鲈鱼片,听闻好适合秋冬季节食用,可以健身暖胃。酸菜鲈鱼十分足料,除左鲈鱼片🐟之外,仲有酸菜、芽菜、豆卜同埋弹牙嘅薯粉,另外仲加入适量嘅辣椒调味。我地点左少辣,比较容易入口,酸酸辣辣非常过瘾!鲈鱼鲜味十足,每一片都鲜嫩细滑,比以前食过嘅酸菜鱼更出色。个人好中意佢既酸辣汤,开胃之余,仲香辣无比,饮完成个人都暖笠笠 😋🌶🍲农村回锅肉 $78朋友一直都好想食回锅肉,今次可以满足下佢既愿望。回锅肉一上枱就已经香气扑鼻,材料简单得黎又好丰富。
酸菜百花鲈鱼片 $128
农村回锅肉 $78
朋友一直都好想食回锅肉,今次可以满足下佢既愿望。回锅肉一上枱就已经香气扑鼻,材料简单得黎又好丰富。半肥瘦肉加上洋葱、京葱、青椒等等,爆炒之后香气浓郁。
味道方面十分惹味,好中意佢弹牙嘅猪皮同埋爽口嘅配菜,带一点微辣,肥而不腻。
第一次食贡菜,原来同一般嘅菜好唔同。贡菜色泽鲜绿、质地爽口、味道有啲似海蜇,大家都话贡菜嘅食用价值好高。
呢道贡菜皮蛋有别于平时食开嘅皮蛋,佢外表呈浅啡色,入面嘅蛋黄半熟带点流心,蛋黄味道浓郁,冇乜平时皮蛋个种苦涩味,作为凉拌小菜真系好唔错。
我地另外再加左两个白饭(每个$12),愈食愈有住家饭嘅感觉。每道菜嘅分量都好足,两个人点两、三道菜已经好饱👍🏻我地边食边饮茶,可消除油腻感,抖抖又可以继续食多啲🤪
间餐厅每道𩠌都有佢既特色,环境都唔错~虽然系第一次黎,但我地都食得津津有味。下次要再带其他朋友黎试下川菜既独特风味☺️