2022-12-16 27 浏览
又系一间留意咗好耐嘅餐厅,又系Pirata Group 旗下餐厅 Sixteenth 入面嘅TempoTempo,佢哋系有outdoor,而佢系以酒吧卖点为主,,La Favorita 就正正系隔离。而Tempo tempo 都可以叫 La favorita 嘅lunch menu。𠮶日嚟到就坐正佢哋bar 枱,真系估唔到平日嘅中午真系爆晒场!系爆场~LUNCH 有分两款 3 courses 主要系appetiser 个到分别大啲,我哋叫个个set 系有三款前菜for sharing Sourdough bread 酸种面包加橄榄油同黑醋,系食意大利菜嘅signature🤭,题外话,我都真系几钟意点醋食。Burrata classica一整球Burrata Cheese!对我嚟讲系一个大挑战,呢款水牛芝士通常都捞埋蕃茄一齐食做一个沙律,淡味奶酪,牛奶味都几浓。Tartare DI Tonna腌渍吞拿鱼,加埋啲青瓜。吞拿鱼唔会过咸,因为有时有啲地方食嘅会有啲过咸同腥,呢个好不错,做开胃菜一流👍🏻Carpaccio Con giardiniera 除咗ham,可以做前菜之外,当然唔少得簿切

Sourdough bread

Burrata classica

Tartare DI Tonna

👍🏻

Carpaccio Con giardiniera

除咗ham,可以做前菜之外,当然唔少得簿切牛肉片,加埋火箭菜本身独有嘅味道捞埋一齐食很好呢😋

Main - Tagliata Di Manzo

喺香煎和牛扒,冇失望,呢个主菜系呢度都好多人叫㗎,叫medium真系冇错😗,肉质软腍,带点粉嫩,牛味足够油脂唔会太重。

Lobster risotto

本来想叫佢哋最出名嘅黑松露cheese wheel Tartufo ,不过lunch menu 只系有普通黑松露意大利面冇呢款,所以就想试吓呢个龙虾意大利饭😍 ,成个饭好Creamy 满满嘅龙虾汁味,自己食晒一碟唔系问题🤤,好食👍🏻。

最后当然唔少得甜品啦,叫咗Lemon sorbet同chocolate
Mousse,柠檬雪葩真系好Fresh ,啱晒食完油腻嘢之后去refresh一下,好清新自然嘅柠檬味之外,仲带点姜味,所以成杯嘢食落去系姜柠嘅味道。另外朱古力mousse ,真系好大杯冇想像中咁甜,最后系成杯食晒😆😆。