2024-11-23
今晚去咗湾仔嘅黑龙拉面,呢间正宗日本拉面店由2014年开业以嚟就好受欢迎,系日本人主理㗎,食之前已经对佢猛烈期待!😆拣咗人气之选黑龙豚骨拉面,汤底用豚骨熬制,味道浓郁,但唔会太咸,真系perfect!配料丰富,有荀、葱、洋葱、紫菜同叉烧,面质可以自选硬度,我𠮶碗挂汤力高,好满足!有秘制辣椒酱嘅加持,味道真系一绝!🐽仲试咗樱海老沾面,呢个超有惊喜,冻面配搭樱花虾汤底,表面铺满虾香扑鼻!面条粗身烟韧,配料有溏心蛋、辣木耳、酸笋,每一啖都好滋味!🦐当然唔少得试埋其他小食:胡椒盐味叉烧:肥瘦均匀,厚切但唔干,juicy到爆!🐖鸡皮饺子:香脆不油腻,配柠檬汁食清爽得嚟又特别!🐓章鱼烧:外脆内软,搭埋木鱼花,好满足~🐙炸鸡:即叫即炸,外酥内嫩,嚟pic点嘅咸香好滋味!🍗整体来讲,黑龙拉面真系无得输,老板仲识少少广东话,好亲切,几乎无加一服务费,CP值超高!食完仲想再去试其他菜式!💯
当然唔少得试埋其他小食:
胡椒盐味叉烧:肥瘦均匀,厚切但唔干,juicy到爆!🐖
鸡皮饺子:香脆不油腻,配柠檬汁食清爽得嚟又特别!🐓
章鱼烧:外脆内软,搭埋木鱼花,好满足~🐙
炸鸡:即叫即炸,外酥内嫩,嚟pic点嘅咸香好滋味!🍗