2021-12-08
南昌站A出口一出就系V-Walk商场,如果嚟开呢头,我都几钟意喺呢个商场揾嘢食,因为呢道真系超方便。今晚好想食日本野,最就脚就喺<渔钏>,而且以日式料理餐厅来讲,呢度供应嘅食物选择非常之多,有刺身、寿司、日式丼饭、拉面、串烧、各种日式料理小食,价格合理,感觉唔错。呢度嘅环境坐得非常舒适,空间阔落,木系装修感觉充满日本风味。<浓厚酱油鸡白汤和牛拉面 $168>呢个和牛拉面特别在佢哋用嘅汤底系用上白鸡汤,鸡汤嘅味道非常之浓郁,而且汤质非常之浓厚。好多时一般嘅日式料理都系用上猪骨汤底或者一般嘅酱油汤底,如此美味鲜甜嘅白鸡汤比较特别。而重点主角嘅呢一大块和牛,质素绝对系非常之高,轻轻浸过热浓鸡汤之后,再放入口,有入口即溶嘅感觉,肉质极为嫩滑,配上粗身弹牙嘅日式拉面,非常好食。<炙烧宝石丼 $128>刺身丼用料尚盛,有三文鱼、赤身、油甘鱼、带子、剑鱼腩、鳗鱼及鲷鱼,材料非常新鲜,味带鲜甜。餐厅还细心地附上鱼汤一壶,可以吃到中段时加入鱼汤,变成鱼汤饭,吃著有另一番风味。炙烧过的刺身,亦带有点儿烟熏的香气和味道。<南蛮炸鸡 $88>呢个
<浓厚酱油鸡白汤和牛拉面 $168>
<炙烧宝石丼 $128>
炙烧过的刺身,亦带有点儿烟熏的香气和味道。
<南蛮炸鸡 $88>
呢个炸鸡炸得外脆内嫩,仍能保存住鸡肉的肉汁,配埋薯仔蛋白沙律,都几好食。
<三文鱼寿司 $13/件>
三文鱼都好大块,色泽鲜美,而且肉厚,味道不错。
<软壳蟹卷 $128>
软壳蟹卷有八件咁多,份量不少,而且软壳蟹炸得非常之香脆,配埋紫菜,同样美味。
<鳗鱼柳川锅 $98>
鳗鱼肉质又厚又滑,配埋日式甜汤煮成嘅滑蛋,非常好食,值得一试。
整体来讲,餐厅供应嘅食物水准都非常优质,价格亦对得起呢个质素,同埋舒适嘅环境。下次要食有水准嘅日式料理,<渔钏>绝对系好选择。