2021-11-30 269 浏览
琴晚同朋友去咗依间非常正宗嘅日本餐厅食饭,入边已经好有日本嘅气氛,佢嘅布置摆设完全有喺日本食饭嘅感觉,坐低之后睇一睇餐牌,发现佢有好多唔同嘅刺身寿司同日本炸物或者料理,首先系佢嘅前菜,呢个金菇鲜甜美味,佢嘅汁有啲似冷面嘅酱汁,食完前菜之后,就到非常好食嘅池鱼刺身,佢有一个酸汁,用普通豉油Wasabi俾你选择,好衬呢个池鱼刺身,完全可以带出个鱼既鲜味,之后佢嘅刺身沙律,刺身嘅比例好高,绝对都唔会吝啬佢嘅食材,至于烧物方面,佢嘅芝麻鸡翼,烧得外脆内软,非常好食,佢嘅酱汁烧鱿鱼筒,个酱汁好好食,而且个鱿鱼烧得好弹牙啱啱好,到到最后佢嘅日式雪菜炒饭,听佢介绍佢嘅日式雪菜一啲都唔咸, 果然食落一啲都唔咸,拎嚟炒饭简直一流,整体而言,佢嘅餐厅比我有一个日本食饭嘅感觉,因为除咗佢嘅布置方便,仲见到一啲日本人喺度食饭添。