2022-09-05 80 浏览
尖沙咀宝勒巷有一间已经系香港开业21年嘅日本居酒屋,可以经历咗咁耐都做得住,证明食物质素一定有保证,今日就相约朋友一齐行完街,之后过嚟食饭餐厅装修风格有日本风情,呢度餐厅嘅老板除咗可以讲流利日文,仲可以讲流利嘅广东话同国语,用餐当日都见到好多日本人光顾,证明呢间餐厅有一定嘅实力,呢间居酒屋主打日式家庭料理,大部份鱼生都系来自东京✨汁煮牛脷牛脷非常大粒,牛味浓,炆到好入味及好淋✨鸡泡鱼干烧到质感好软绵,好入味,送酒一流✨芒果🥭蟹子沙律85芒果系当季水果🥭,非常之香芒果味同埋好甜,铺满晒成个蟹子沙律超正,蟹子都非常之多,青瓜同沙律菜都非常之爽甜,夏日消暑必食推介✨元气豆腐$90呢个系非一般嘅豆腐,豆腐中间有温泉蛋,三文鱼籽,吞拿鱼蓉,同日本人最爱嘅纳豆,个豆腐上边仲有少少七味粉,咁多款食物加埋一齐,好多种层次感✨秋刀鱼刺身$250餐厅老板介绍,秋刀鱼当造季节系9月至12月,我哋立刻叫咗一条黎试下,唔好睇平日秋刀鱼细细条,做刺身都非常多肉,秋刀鱼鱼肉好鲜甜,一啲鱼腥味都无,仲有淡淡的油脂香,老板推介我哋点柚子醋汁加葱、姜蓉、日本萝卜一齐食,口感会更丰富✨牛油烧带子 $100带子大大粒非常厚肉

✨汁煮牛脷
牛脷非常大粒,牛味浓,炆到好入味及好淋

✨鸡泡鱼干
烧到质感好软绵,好入味,送酒一流

✨芒果🥭蟹子沙律85

✨元气豆腐$90

✨秋刀鱼刺身$250

✨牛油烧带子 $100
带子大大粒非常厚肉,牛油烧非常之香,生熟程度煎到刚刚好,仲保留带子嘅鲜甜味

✨稻庭乌冬$80
乌冬煮到刚刚好,好烟韧,汤底用左昆布,清清淡淡好开胃