餐厅: 鮨燐
资讯:

2024-06-23 547 浏览
朋友仔一向主意多多,佢话上个月去唔成日本,呢日点都要揾间有质素嘅 #日本料理 擦餐饱😅 醒起早两年帮衬过 #上环 一间 #omakase 老店「鮨燐 」,老板主张「不时不食」,而佢哋嘅食材大部份都系来自 #日本,九州、北海道、冲绳等地,午餐餐牌价钱亦唔算太贵!啱晒我哋呢啲想食得好,又唔会乱花费嘅人士😉呢日我哋重游旧地,准时12:00嚟到「鮨燐 」等店员为我哋安排。梁师傅先为我哋送上 #沙律 同 #茶碗蒸 做前菜,沙律菜混入微微嘅醋汁,口味好清新🤤 而用高汤煮成嘅茶碗蒸,热辣辣蛋味好浓,正好为丰富嘅一餐作好准备🥳我哋点咗两份「11贯寿司餐」🍣1️⃣鲷鱼 - 入口已经闻到淡淡嘅柚子香味,同清淡嘅鲷鱼相当配合2️⃣乌贼墨鱼 - 师傅将墨鱼切成丝,口感特别爽3️⃣赤贝 - 爽口嘅肉身,好鲜甜4️⃣金目鲷 - 加入咗葱末,入口有淡淡嘅葱香,味道清新5️⃣帆立贝 - 师傅喺上面加上青柠汁,令帆立贝本身嘅鲜味更加突出6️⃣梭子鱼 - 烧香咗鱼片,鱼油香令人回味7️⃣甜虾 - 配上虾膏嘅甜虾,份外鲜味8️⃣池鱼 - 鱼片上加上酱油,口感清爽9️⃣章红鱼 - 烧过嘅鱼肉,师傅再加面豉酱喺面,好有家乡嘅风味1️⃣0️⃣大吞拿鱼腩 - 师傅将最肥美嘅

我哋点咗两份「11贯寿司餐」🍣
2️⃣乌贼墨鱼 - 师傅将墨鱼切成丝,口感特别爽
3️⃣赤贝 - 爽口嘅肉身,好鲜甜
4️⃣金目鲷 - 加入咗葱末,入口有淡淡嘅葱香,味道清新
6️⃣梭子鱼 - 烧香咗鱼片,鱼油香令人回味
7️⃣甜虾 - 配上虾膏嘅甜虾,份外鲜味
8️⃣池鱼 - 鱼片上加上酱油,口感清爽
1️⃣0️⃣大吞拿鱼腩 - 师傅将最肥美嘅部份放上寿司饭上,鱼油非常丰富,入口即溶嘅感觉令人相当治愈
1️⃣1️⃣马粪海胆 - 师傅呢日非常大方,#小秘书 唔理仪态,一吓就啪晒成嚿海胆寿司落口,鲜味布满口腔,𠮶种满足感实在不能用笔墨形容

食完 #寿司,原来仲有 #吞拿鱼蓉卷🤤 师傅非常用心,裁剪到块 #紫菜 成条蛋卷咁,佢话咁样我哋先可以食到每一啖寿司饭都会有鱼蓉喺里面… 细心到呢🫶🏻

最后师傅更为我哋安排咗 #面豉汤,同 #菠萝雪糕 做 #甜品🤤 师傅话呢个汤用咗唔同嘅味噌调配,里面仲加咗芽葱、生紫菜,唔怪得味道唔会太咸,口味仲好有层次感添🤤

呢餐由师傅为我哋安排嘅Omakase(#厨师发办)无论味道、食材、精致度以及整体服务都令人相当满意♥️ 好想下次带埋屋企人嚟试吓真正嘅日本风味😉

📍 鮨燐 (上环) 上环苏杭街126-128号地下D号舖
2024-06-22