2021-06-28 189 浏览
自从知道新汇聚即系昔日牛头角下邨名店「金利来」之后,一直都想再怀缅一下。父亲节当日尝试Walk-in碰碰运气,不果,唔紧要,今日再接再厉,终于得偿所愿。同前世情人,即系爸爸黎撑枱脚,一坐低爸爸即刻叫左枝大生,「得!够冻」,见佢饮得咁过瘾,本小姐都同佢啤啤啦。因为系爸爸埋单既关系,咁就由佢发办啦。话明系打冷小厨,点都要叫番个卤水野捧下场啦,怕卤水鹅片鞋口,所以叫左个卤水鹅肉,中规中矩,同出面d潮洲打冷店无分别,但特别一赞系有两款小吃,花生同豆腐系底,送酒一流。食肉兽爸爸爱吃肉,第二样𩠌点左蜜糖薯仔牛柳粒,一上枱已经闻到阵香味。你一旧我一旧,不知不觉间我地两父女已经夹晒D牛柳粒,剩番成碟薯仔,但系冇问题,原来薯仔先系成碟𩠌既精萃,薯仔整得够淋,蜜糖既甜味同黑椒既惹味充份溶入,无得弹。最后一样系本店招牌菜,芝麻鸡。芝麻街本小姐就识姐,芝麻鸡真系第一次听,即管睇下你咩料。炸到金黄色既外皮上铺满芝麻,果然,唔系流,坚系脆卜卜。「囡,似唔似煎堆丫?」,似,仲系一款识得散发住鸡油香既煎堆,正到唔识形容。食饱举手叫埋单既时候,姐姐话咪住,有椰汁糕送。哗,系今时今日酒楼都唔再送糖水既时候,一间小菜餐馆竟

食饱举手叫埋单既时候,姐姐话咪住,有椰汁糕送。哗,系今时今日酒楼都唔再送糖水既时候,一间小菜餐馆竟然会免费奉上甜品