2024-06-10
由于男友屋企系潮州人,时不时会听到佢讲啊婆细个会煮好多唔同潮州菜佢食,所以我对潮州菜充满住好奇,今日带佢嚟回味儿时滋味。一坐低,店员会好细心咁上几杯功夫茶,系传统老茶叶,非常清香。清炖荷包鳝荷包鳝经过慢煮再用菜叶包裹住放入汤熬煮,鳝嘅肉质好软嫩,外皮仲有啲烟韧。菜叶味道清新又唔会盖过蟮嘅味道,汤嘅味道浓得嚟色泽颇清,真系名符其实嘅功夫菜。钟意鲜味同饮汤嘅朋友记得要打电话预订,否则就好似我哋咁撞彩仲有可以叫到,太感动。鹅三宝拼盘包括咗鹅肝、鹅肉、鹅肠,潮州菜最出名系卤水,我哋就紧系要试下呢度正宗嘅味道。鹅肉连皮切片口感软滑,鹅味突出,卤水嘅调味亦唔会过咸。鹅肝十分考功夫,一般容易处理得过老,不过呢度嘅师傅手法纯熟,肝应该用了慢煮方式煮过,口感非常滑嫩,正!鹅肠处理得十分干净,冇任何多余嘅脂肪残留,既清爽又入味👍禾香鸽呢道菜十分特别,喺乳鸽入面酿咗啲已经炒香咗嘅糯米饭入去,再经酥炸,炸嘅火候啱啱好,乳鸽皮超级脆,但糯米饭又唔会吸哂啲油,整道菜都处理得好balance 。梅汁炆猪手猪手用咗焖煮嘅方式煨得非常软绵绵,加上梅子汁煮到好入味,酸甜味道突出,好啱下饭。份量亦十分多,好啱大班人shar
清炖荷包鳝
鹅三宝
禾香鸽
梅汁炆猪手
猪手用咗焖煮嘅方式煨得非常软绵绵,加上梅子汁煮到好入味,酸甜味道突出,好啱下饭。份量亦十分多,好啱大班人share。
汕头煎蚝烙
肥美嘅蚝非常鲜甜,用咗面糊包裹煎到十分酥脆。点上特调嘅汁酱一齐食好夹,啖啖都食到大量蚝肉,越食越过瘾,都系份量十足,每人食左三大块,够哂满足!
糖醋煎面
食潮州菜点少得呢道传统主食,两面黄可以点砂糖同红醋食,多层口感,煎面饼亦唔会太油,师傅制作得啱啱好,手法正宗。
老药桔
味道十分浓,够哂陈年味道,可以清清油腻感同清热气,推介俾大家👍