2024-06-18
食潮州菜梗系要食老字号同埋正宗先好食!今次就去咗鲗鱼涌嘅陈仪兴尚潮楼,够晒方便我哋呢啲住港岛嘅人士😍😍位于英皇道嘅1001,环境好舒服,除咗约朋友,一家大细食饭都好适合㗎!我哋今次系为咗食潮州卤水同生腌而来的!🩷生腌蛳蚶香港愿意处理生腌蛳蚶嘅餐厅本来就唔多,除咗要干净之外,仲要腌得好食同鲜味,血蚶可以讲系最正,陈仪兴一直吸引我嘅真系呢个,绝对值得因为呢个去食!❤️生腌濑尿虾生腌濑尿虾无咁麻烦,但唔系间间都会拣选靓嘅濑尿虾!佢哋嘅濑尿虾全部都有膏,增添鲜味,好满足呀!🧡鹅三宝卤水系潮州菜嘅代表,除鹅肉鹅肠,最精华一定系鹅肝。以靓粉肝去处理,好多店舖都唔舍得,或者切到劲迷你,食完=无食!佢哋嘅粉肝入口劲滑,用靓粉肝先可以做到呢个效果💕另外鹅肉唔会太瘦或太肥,鹅肠都好爽口!卤水处理有啲会好咸,呢间个味道就啱啱好💞💛椒盐九肚鱼新鲜,上台忍唔住即刻想食!哎呀,争啲热到个咀添😅😅劲香劲脆,九肚鱼绝对唔系减肥鱼,好够肉!💚胡椒咸菜猪肚汤呢个汤好香嘅胡椒味,但唔会偏辣,猪肚洗得好干净,而唔系淋晒,好有咬口!餐前餐后都会以潮州茶上台,呢样绝对系潮州店家先会咁做,以表达欢迎及感谢!陈仪兴尚潮楼鲗鱼涌英皇道1
🩷生腌蛳蚶
❤️生腌濑尿虾
🧡鹅三宝
💛椒盐九肚鱼
💚胡椒咸菜猪肚汤
陈仪兴尚潮楼
鲗鱼涌英皇道1001号7楼1号
(港铁太古站B出口步行约4分钟)
#陈仪兴尚潮楼 #老字号 #潮州菜 #正宗潮州菜 #潮州特色 #特色美食 #生腌 #美食推荐 #欣赏美食 #我爱美食 #香港美食 #香港美食推介