2019-04-03
以前住红磡湾中心, 成日走落去十二味果度食, 以前仲叫做十二味九宫格, 依家叫十二味不只是烤鱼. 依家既十二味已经系集团式, 开到周围都系, 今晚番去旧屋攞信, 顺便再试吓睇吓有冇变味.依间十二味同其他十二味有少少唔同, 去依间十二味食嘢就好似番咗大陆咁, 待应生都系讲普通话. 对我而言是优点, 因为我就系黎食大陆嘢的, 你越大陆越好, 我越觉得地道.今晚肚饿, 二个人一个BB, 叫咗"招牌香辣清江烤鱼", 加碟"黑毛猪肉", 加"莲藕片", "宽粉", "土豆片", 另外再叫"凉拌土豆丝", "红糖糍粑".等咗冇耐, 鱼已上场, 鱼望落起码有1斤半, 相当大条, 烤得唔错 (也有可能系炸过飞过油), 配料多到差不多装唔晒. 汁偏辣, 我觉得如果大家唔系咁食得辣, 记得叫佢微辣. 以我这个谭仔5小辣唔觉得有辣味既人, 我会觉得依个鱼有少少辣, 但我系接受到的.香, 鲜, 辣, 依个鱼相当唔错的. 相片里面可以睇到鱼肉很厚, 好肉. 莲藕片爽, 好味, 宽粉熟晒好软身, 入味, 好好食, 土豆片我一般, 因为佢薄切咗之后淋咗少少, 但都OK.仲有一样嘢系芽菜超多, 唔食芽菜的朋友记得要叫
仲有一样嘢系芽菜超多, 唔食芽菜的朋友记得要叫佢走芽菜.
凉拌土豆丝用醋溜, 酸酸地几开胃, 我一向喜此物, 大吃一通.
红糖糍粑, 外脆内软, 好吃, 但如果红糖多些会好些. 现在是点糖浆, 如果点红糖浆会好不少.
埋单500几, 食咁多嘢唔贵, 会再黎.