2024-04-15
呢间小店系主打自家制饺子,主打正宗山东口味,调味较北方,我自己几钟意呢种简易调味。平日收工时间7点打后就开始多人,唔想排队记得早小小去。墨鱼荸荠煎饺 (5只) 💰$38呢个都可以讲系佢地舖头几signature既一款饺子。饺子皮系加左新鲜墨鱼汁,几有噱头。荸荠即系马蹄,加左入饺子个口感系几好,但我以为会有马蹄既清甜点知唔系好出就有小小可惜。😟墨鱼都弹牙既,但调味有小小单一。整体而言系好食既,但就唔系好大惊喜。京葱羊肉煎饺 (5只) 💰$34 呢个相反我就好钟意。我本身都系一个好惊膻既人,又唔钟意食葱惊个草青味,点知呢两样结合左我会OK !🤩平时我都无食开羊,除左羊肉串加左好多香料外,其他基本上系煮既我都唔得。以前有试过回教果种羊肉饺子膻到呀妈都唔认得,之后我都几抗拒羊肉饺子,因为好难做得好~但呢间真系要赞下,佢羊肉一D都唔膻,又好多汁好JUICE,葱无草青味,觉得佢系点晴出羊肉既肉香。如果唔系抗拒食羊,纯粹惊膻而唔食既人,真系推荐可以试下!~鲜肉韮菜饺 配汤 (7只) 💰$46煮饺佢有2款,10只果个系无汤既,因为北方食饺子系真系就咁清水煮饺,干食。我叫呢款就7只,系汤入面,可以饮埋个
墨鱼荸荠煎饺 (5只) 💰$38
墨鱼都弹牙既,但调味有小小单一。
整体而言系好食既,但就唔系好大惊喜。
京葱羊肉煎饺 (5只) 💰$34
如果唔系抗拒食羊,纯粹惊膻而唔食既人,真系推荐可以试下!~
鲜肉韮菜饺 配汤 (7只) 💰$46
我叫呢款就7只,系汤入面,可以饮埋个汤。
个汤唔系好浓味果种,饮到淡淡类似鲨鱼猪骨汤既味,唔算鲜甜但都唔差。
反而个饺我就麻麻地,姜汁味太重,唔系好食到韮菜既香味。
京葱羊肉馅饼 (件) 💰$30
呢个其实系京葱羊肉煎饺既放大版。餐牌已经一早讲明需时20分钟,所以如果想试最好就一开始叫埋,唔系就有排等。
平时食完饺子等多阵就上呢个馅饼,好贴心一上就对半切开左。
虽然切开左,但食既时候都要小心D,因为佢真系爆汁!D汁多到好似食小笼包咁。外皮煎到好香脆~🤤
个馅应该系同羊肉饺子一样既,睇大家钟意食饺子版定馅饼版。
我觉得最大分别系个满足度同口感,如果想试小小可以食左饺子先~
鸡丝粉皮 💰$50
对于钟意食鸡丝粉皮既人,每个人心中都有自己钟意既酱,我自己钟意上海菜系既,有花生酱果种咸咸甜甜。
之前所讲,因为佢系北方口味,个酱就系用麻酱做,比较稀,食到芝麻香味。个鸡都撕得几大条,可以话系鸡柳。
我钟意食个皮多过鸡。
麻辣鱼皮 💰$38
呢个系menu到唔见,但我见到有张贴纸系墙到,好似几正又唔贵就试下。个鱼皮好爽口同脆身,一D都唔腥。
麻辣味就似出面买既麻辣辣椒油果种,小小麻辣味但唔算好辣。但就嫌D鱼皮有D碎,小小难夹。