2018-09-12
一路都好喜欢越南牛肉粉,食呢间之前一路都未揾到一间正宗既越南河,就算蔡烂介绍果间都冇呢间 Le Viet 咁好食。所以我绝对推荐 Le View 比大家,价钱重要唔贵呀。出面闲闲地都好似食拉面咁既价钱,Le Viet $68 一碗,绝对冇得弹。一去到银行中心,上2楼就见到呢间 Le Viet,地方超大,一大班人订位都应该冇问题。去到唔洗等位,直入2人台同老婆 "chak" 台脚。野食方面其实好多选择,但小口子2人,所以未有试够所有食物,不过仲好啦,下次有藉口再黎。最后叫左几个𩠌,超好食,为大家介绍下。头盘叫左个 (鲜虾米纸卷),口感一流,钟意越式野都好难抗拒,一定要叫一个食。正所谓皮薄 "ham" 靓,再配埋个酸汁冇得输。食完呢个酸味味开下胃口,再食下一个。我既至爱 (越南生牛河)。我觉得呢个粉个精髓系汤底,汤浓冇味精,牛味出晒黎,仲有配菜调味一流,成碗饮晒。仲要热辣辣呈上,正。最后叫左个 (越式咖哩牛腩配印度薄饼 *可选法包),呢个配搭一流,用薄饼索d汁黎食,仲叫左个饭捞汁 tim。 个咖哩略嫌唔够辣,不过我谂要配合大众都系咁上下,所以下次可以叫佢再辣少少就更好。 仲有牛腩可能多返少
最后叫左几个𩠌,超好食,为大家介绍下。
最后叫左个 (越式咖哩牛腩配印度薄饼 *可选法包),呢个配搭一流,用薄饼索d汁黎食,仲叫左个饭捞汁 tim。 个咖哩略嫌唔够辣,不过我谂要配合大众都系咁上下,所以下次可以叫佢再辣少少就更好。 仲有牛腩可能多返少少会好d,不过两个人都够,多人d可能叫多d野食,试多d野。
最后,以越南滴滴啡结尾,整餐越南餐就咁完成。埋单只系$ (睇图)
系咪抵先!