2023-05-29
第一郡 Q1 Vietnamese Breads & Desserts 📍深水埗荔枝角道315号地舖朋友呢日请咗假陪我,佢朋友推介咗一间越南小店俾佢,佢想同我一齐试下用哋嘅法包,所以我哋就喺下午茶时段过咗去食。餐厅门面无咩特别嘅装修,两边墙用白板笔写满菜式同价钱,仲有几幅画做装饰。用餐位置系放满折台同圆櫈,大约有8张台,唔算特别多位,感觉亦比较地道。我哋喺近4点嘅时间去食嘅,估唔到入去嘅时候系得两三位食客,到食饱走嘅时候已经有好几组食客排紧队等候入座,大部分都系附近嘅街坊或学生,感觉上好受欢迎。 💰$50越式法包 🥖我未去过越南,但有喺缅甸食过一次越式法包同河粉,我可以讲呢度嘅法包有过之而无不及,佢真系好好食,好足料!我哋拣嘅系一个杂锦法包,里面有腩肉、扎肉、肉松、酸菜、青瓜、芫荽、葱同肝酱,每咬一啖都可能食到唔同食材嘅组合,每咬一啖都系唔同嘅滋味!青瓜、芫荽同葱好新鲜,可以食到好清新嘅蔬菜味。三款嘅肉类各有特色,腩肉半肥瘦,望落白雪雪但腌料味好香;扎肉爽口弹牙,食落有淡淡肉香;肉松同一般食开嘅唔同,口感脆脆哋,三种之中我最钟意佢!最后就系主角法包,大大嚿唔会过硬,外脆内软,超级推介大
📍深水埗荔枝角道315号地舖
💰$50
越式法包 🥖
我未去过越南,但有喺缅甸食过一次越式法包同河粉,我可以讲呢度嘅法包有过之而无不及,佢真系好好食,好足料!我哋拣嘅系一个杂锦法包,里面有腩肉、扎肉、肉松、酸菜、青瓜、芫荽、葱同肝酱,每咬一啖都可能食到唔同食材嘅组合,每咬一啖都系唔同嘅滋味!青瓜、芫荽同葱好新鲜,可以食到好清新嘅蔬菜味。三款嘅肉类各有特色,腩肉半肥瘦,望落白雪雪但腌料味好香;扎肉爽口弹牙,食落有淡淡肉香;肉松同一般食开嘅唔同,口感脆脆哋,三种之中我最钟意佢!最后就系主角法包,大大嚿唔会过硬,外脆内软,超级推介大家一试!
💰$22
米纸虾卷 🦐
22蚊有两条米纸虾卷,每条入面都卷住檬粉、虾、猪肉、香菜同生菜,配埋有少少似麻酱嘅homemade sauce,真系好清新呀!
💰$35
芒果糯米卷 🥭
芒果糯米糍就食得多,芒果糯米卷我就真系第一次啦。佢嘅糯米皮唔粉唔厚,非常烟韧软Q,最重要系无面粉味,令一向唔太钟意食糯米类甜品嘅我都食得好滋味!一大块嘅芒果非常香甜,既无渣又厚肉,对得住呢个价钱有突!