2021-04-22
呢间系旺角嘅云南米线餐厅唔系行谭仔或者港式米线路线,而系行精致路线,凭住九宫格嘅配料俘虏咗唔少人嘅❤️,今次我都有机会嚟打下卡,试下正宗云南过桥米线见识下正宗云南过桥米线系点嘅先😗呢度装修都有少少云南嘅民族feel,仲播住一啲有地道风情嘅音乐,好有feel😂Signature嘅过桥米线系用咗一个大大个好深嘅锅装住啲滚汤,配料同面就分开上,俾你可以逐样嘢自己落再浸热啲配料,感觉好玩啲,仲有个牌教你落配料嘅次序。过桥米线(云魅老坛酸菜汤、七彩面、昆明风味配料、猪腩片)米线嘅汤底有辣有唔辣,几款可以选择,配料盒都有3款风味可以拣,简单啲或者豪华啲嘅配料都有,面底都可以拣七彩面或者米线,肉类就可以拣肥牛或者猪腩片。我今次就拣咗招牌嘅酸菜汤底、最简单嘅昆明风味配料、猪腩片同七彩面。个汤底落咗好多酸菜可以配埋啲配料同面一齐食,个汤酸度啱啱好,酸菜味好香,带微微辣味,就算就咁饮几啖都几好。面条属于比较幼身嘅一种,七彩颜色🌈啱晒打卡,食落好滑溜。配料方面比一般港式嘅米线舖多啲选择,有鹌春蛋、响铃、芫茜葱、午餐肉、酥肉、番茄仔、粟米、豆腐同埋炸酱,当中个炸酱做得几出色😋😋,食到有好香嘅豆味,连埋面条同酸菜
过桥米线(云魅老坛酸菜汤、七彩面、昆明风味配料、猪腩片)
米线嘅汤底有辣有唔辣,几款可以选择,配料盒都有3款风味可以拣,简单啲或者豪华啲嘅配料都有,面底都可以拣七彩面或者米线,肉类就可以拣肥牛或者猪腩片。我今次就拣咗招牌嘅酸菜汤底、最简单嘅昆明风味配料、猪腩片同七彩面。个汤底落咗好多酸菜可以配埋啲配料同面一齐食,个汤酸度啱啱好,酸菜味好香,带微微辣味,就算就咁饮几啖都几好。面条属于比较幼身嘅一种,七彩颜色🌈啱晒打卡,食落好滑溜。配料方面比一般港式嘅米线舖多啲选择,有鹌春蛋、响铃、芫茜葱、午餐肉、酥肉、番茄仔、粟米、豆腐同埋炸酱,当中个炸酱做得几出色😋😋,食到有好香嘅豆味,连埋面条同酸菜食好满足。
云魅酸菜拌饭
另一样主食就叫咗呢个酸菜拌饭,系同类型嘅餐厅都系第一次见,大大碟炒饭炒得好香口👍🏻,夹杂咗好多酸菜,带点爽口嘅口感,调味都啱啱好,食到酸菜香又唔会好重口味。
云魅凉菜拼盘(云魅手撕鬼鸡、凉拌黑木耳、凉拌莴笋丝)
呢个凉菜拼盘可以试匀3款小食,木耳酸酸咪咪几爽口,鸡丝带少少麻香,鸡肉算几滑,唔错,个莴笋丝几有惊喜,面头好多花生碎增添浓浓花生香,莴笋本身都好清爽🤩🤩
南瓜饼
最后叫咗个南瓜饼做甜品,口感烟烟靱靱,甜甜地,如果甜度可以再低少少就更正喇😗😗
人均消费:$120
推介指数(10分为满分):8分