2024-09-23
完戏都10点 附近好多舖都闩咗 得番bar有开 上OpenRice见到佢竟然开到凌晨2-3点 未食正餐嘅我地即刻决定要去食因为系楼上舖 而且楼下有好多唔同嘅酒吧挡住咗大厦嘅入口 好彩抬高头望到有佢哋嘅灯牌就顺利揾到间嘢!一坐低即刻serve咗唔同款嘅小菜 个泡菜同腌莲藕好高质 店员话系所有小菜都系佢地亲自腌制 系出面系食唔到一样嘅味道📍辣海鲜汤满满嘅海鲜 而且staff仲会帮你将鱿鱼同虾剪得细旧啲 方便食用 因为加入咗好多唔同类型嘅海鲜 食落个汤好鲜甜 再加上韩国辣椒嘅辣 成个汤饮落唔会觉得好重口好有负担 反而系好清爽过瘾嘅辣 一啖接一啖咁饮 饮到个staff主动行过嚟问我哋使唔使加汤🤣而且饮完烧酒之后再饮又系另一番风味 汤嘅鲜甜味会更加突出📍炸酱面炸酱面超足料 有满满嘅洋葱同牛肉 炸酱甜咸甜咸嘅味道 捞埋弹牙嘅面 完全同系韩国食嘅味一样 超正宗 📍韩式牛肉炒年糕平时多数食开辣嘅年糕 今次试个唔辣嘅版本牛肉片炒得刚好 肉质仲好嫩 个汁香浓得嚟带微甜 用年糕沾嚟食一流 而且系用铁板去serve 所以唔怕冻哂食落会腻📍青瓜特调烧酒平时觉得就咁饮烧酒会好难入口 staff就建议可以试吓佢地嘅
📍辣海鲜汤
📍炸酱面
📍韩式牛肉炒年糕
平时多数食开辣嘅年糕 今次试个唔辣嘅版本
📍青瓜特调烧酒
平时觉得就咁饮烧酒会好难入口 staff就建议可以试吓佢地嘅青瓜烧酒 青瓜可以减低酒精浓度之余 清甜嘅味令到烧酒更易入口同更清爽