2023-05-26 3059 浏览
顺德拆鱼羹做得好好,有鱼香无鱼鯹,当然亦无鱼骨啦,佢D葱吊起咗D鱼肉嘅鲜味。翡翠海皇酥拼虾酱骨就觉得比较一般D,翡翠海皇酥好大旧有少少饱肚,虾酱骨就无乜虾酱味。煎焗鱼咀真系比鱼咀你而唔系成个鱼头就咁上,欣赏佢够讲究,另外个咬开个面就见到师傅真功夫,入面好鲜嫩。子姜面酱蒸鱼云新鲜好味,个子姜面酱用黎配个鱼云真系好夹。梅子香芋碌鹅嘅鹅就肥咗少少,不过佢个梅子汁做得好好,令到呢个𩠌好开胃又唔会滞,最好食系下面垫底的芋头,吸晒梅子汁同埋D鹅油,超好食,系成个𩠌嘅精髓所在。脆皮酿鲮鱼真系一门功夫菜,呢度嘅师傅做得好好,由个样到入面酿嘅加咗虾米嘅鲮鱼肉都好掂,不过记住要点佢个辣椒豉油,点咗真系会好食好多。玻璃皮乳鸽虾子柚皮又系做得好好食,佢用咗柚青去做,清香得黎又无咁滞。自家制鱼腐浸胜瓜个自家制鱼腐好香蛋味,胜瓜去皮够晒嫩。顺德月婆炒饭炒得够干身,有镬气。蛋白杏仁茶做得好香,又唔会太甜,几好。

子姜面酱蒸鱼云新鲜好味,个子姜面酱用黎配个鱼云真系好夹。

玻璃皮乳鸽

虾子柚皮又系做得好好食,佢用咗柚青去做,清香得黎又无咁滞。

自家制鱼腐浸胜瓜个自家制鱼腐好香蛋味,胜瓜去皮够晒嫩。

顺德月婆炒饭炒得够干身,有镬气。

蛋白杏仁茶做得好香,又唔会太甜,几好。