2024-11-04
将军澳要揾好食嘅中菜真系唔容易, 如果食潮州菜,就会即时谂到陈仪兴。 假期真系超爆场, 好在平日夜晚仲可以walk in。 心思思想食潮州卤水鹅, 放工偷懒唔煮饭, 尽情享受潮州美食, 同埋新鲜海鲜。卤水鹅片真系好吸引, 厚薄适中的鹅片, 好香卤水味, 但系又唔会好咸, 质地紧致嫩滑, 肥瘦均匀。 底层配搭爽脆的大豆芽, 吸收了鹅油卤水汁精华, 另有一番风味,如果再配埋卤水豆腐就更加正。海鲜都好新鲜, 大大只海虾 、 龙虾、鲍鱼、 同埋游水海鱼, 引到我哋想叫多几款。 椒盐或者是避风塘风味都系好出名, 师傅处理得好出色。 店面推介咗以下几款:椒盐鳝球、避风塘炒蚬、蒜蓉蒸海大虾🦐重点推荐 椒盐鳝球, 劲多炸蒜蓉非常之香, 鳝件外层炸到金黄香脆, 肉质紧致弹牙, 够镬气又够香脆。 记得真系要趁热食, 但到最美味嘅效果。避风塘炒蚬, 香香辣辣好惹味, 蚬肉干净无沙,劲多辣椒蒜蓉绝不吝啬, 配支啤酒会更加爽。蒜蓉蒸海大虾, 新鲜海虾系特别好食, 蒸熟后橙红色非常鲜明亮丽, 质地结实紧致 而且鲜甜美味,配搭蒜蓉、粉丝 、甜豉油、熟油, 味道更加突出, 而且性价比好高,百几蚊大大碟。到咗甜品时间
卤水鹅片
到咗甜品时间 , 店员推荐出面比较少见嘅 ,脆皮落汤钱。 香煎糯米团, 质感烟烟韧韧, 加埋花生芝麻蓉, 香甜软糯好满足。