2023-06-28
好中意食Tiramisu 曾经既目标系要试哂香港所有既tiramisu 🤣 发觉每间铺头做既tiramisu都可以好唔同 口味好多变化 而且人人钟意既tiramisu口感味道都唔同 真系要试好多间先会试到自己最钟意既~今次就试左呢间意大利师傅开既tiramisu专卖店! 有好多款唔同口味 一次过试左3款口味1960 Classic ($48)经典传统原味 都系个人最钟意既味道! 饼师系跟住佢意大利妈妈食谱去做既 单纯以蛋黄和Mascarpone芝士制作 无加鲜忌廉 更突出芝士香味 😍 好creamy! 而Ladyfinger好湿润 有淡淡既酒香同咖啡香 再撒可可粉系面 层次好丰富 但佢就唔重咖啡味/酒香 而我本身真系钟意重呢两只味既 🤣 所以真系因人而异~另外仲食左Oreo misu ($52)同Pistachio misu ($56)Oreo tiramisu有加左Oreo饼粒系中间 面头都有大大块Oreo 就算食左一日块饼都无变林! 有好多口感但我就觉得Pistachio 唔够浓味 但系食得出系意大利开心果同埋唔系假甜!呢个size细细盒 可以1人独食或者2人分开 做tea 好岩
1960 Classic ($48)
呢个size细细盒 可以1人独食或者2人分开 做tea 好岩😋