2024-11-22
成班朋友聚会,大家一致觉得尖沙咀海港城附近方便,所以就选择咗马哥孛罗咖啡厅自助餐作为今次聚会地点。餐厅位置的确便利,加上装潢舒适,适合朋友间轻松聚餐。不过食物整体表现有高有低,以下就同大家分享下我嘅体验。热食选择方面比较少,不过有几款系值得一赞嘅。其中印度咖喱鸡同薄脆系全场亮点,咖喱香料味浓郁但唔会过辣,鸡肉嫩滑入味,配埋香脆嘅薄脆一齐食,口感层次丰富,令人回味。不过其他热食菜式就比较普通,欠缺惊喜,选择亦唔算多。冷盘海鲜采用一桶桶海鲜畀大家自取,但refill速度偏慢,尤其系龙虾,每次出去都净系见到啲钳,成只龙虾非常难揾。结果整餐只食到半只龙虾,有啲失望。不过,鱼生区嘅表现就相当唔错,特别系油甘鱼同三文鱼,质素稳定,新鲜度令人满意。至于拖罗更加系表现亮眼,肥美细腻,油脂香浓,绝对值得一赞。甜品区系一个亮点,尤其系朱古力喷泉。呢度提供咗多款材料畀大家创意搭配,浓郁嘅朱古力一齐食,几有玩味。而榛子挞亦系唔容错过嘅选择,挞皮香脆,内馅带浓郁榛子酱香味,甜而不腻,相当吸引。