2024-10-23 273 浏览
第二次探呢间店,上次食左最招牌嘅鸡白汤拉面,都几好食,今次试试沾面。《鱼介🐟豚骨🐖沾面🍜》香味 (3.5/5) - 香味几够,不过我一直都认为,只要有海鲜响个汤道,包括鱼介,鱼干,特别系虾,香味一定不会欠奉。所以香味够系基本野,我又闻唔出有其他香味点缀,所以只属中上。沾汁 (3/5) - 呢个沾汁,味道系好好,不过最大问题系,唔够浓郁。沾汁有别于汤面个汤,应该要比较浓同比较咸,先至可以发挥到沾汁嘅作用。而,呢个沾汁味道好归好,但唔够浓,唔够咸,质感亦唔够厚,我完全唔觉得我食紧沾面。偶然,一d拉面店嘅浓厚拉面个汤,比佢更浓厚,更够味,所以,我认为 3 分都好尽,算合格因为佢味道系好。另外,佢比左块青柠,可以揤落去个汤道提味。我有试过,系几好,效果唔错,不过,青柠会令人马上联想起东南亚菜,特别系泰菜,所以我认为如果店家想带来另一个清新嘅层次,可以用柚子醋,会更加日风。面条 (3/5) - 用左全粒粉造嘅面,虽然个目录话系用粗面,我认为未至于系太面,顶多系中太面。口感正常,软硬度适中。虽然用左全粒粉,出奇地,小麦味只属正常,唔特别强烈。呢款面我认为就正正常常,中上啦。面同沾汁嘅配合,因为沾汁

《鱼介🐟豚骨🐖沾面🍜》
鱼介🐟豚骨🐖沾面🍜

面同沾汁嘅配合,因为沾汁唔够浓郁,所以就算沾晒d汤夹起d面来食,汤嘅味都系薄弱,我系要沾完,再笔起少少沾汁连埋d面一齐食先至叫 ok。呢吓系要扣分。

配料 (3/5) - 猪叉烧,用左腩肉部份,有火炙过,够肉味,口感嫩滑,几好食。

溏心蛋,就比较弱,调味唔够,蛋味唔够,不过生熟度还好。

荀方面,直情系差,有渣。味道就算系正常都好,有渣嘅荀冇理由会比客食,又要扣分。

整体 - 不推荐。佢只系一款普普通通嘅鱼介豚骨沾面,冇乜记忆点。不过,如果经过食返碗,系 ok,未至于伏。
2024-10-23