2023-05-13
我今天去咗一间日式餐厅,试咗佢哋嘅三色刺身丼。这道菜式系由三种不同嘅生鱼片,即三文鱼、吞拿鱼同埋甜虾,配以白饭、海苔、酱油同埋芥末而成。首先讲讲寿司饭,我觉得饭的口感比较紧实,但有啲偏硬,可能因为我本身喜欢较软身嘅饭,所以有啲不习惯。不过,饭粒都煮得恰到好处,不会太硬或太软。至于生鱼片,三文鱼同甜虾都新鲜,质量都好,而吞拿鱼就有啲普通,质感有啲粗糙。但系,我觉得呢个菜式嘅优胜之处在于三种鱼片嘅调味,因为唔会太咸或太淡,食落味道平衡,而且加上啲芥末,更增加啲风味。不过,我都想提返意见系啱啱𠮶啲配料嘅份量好少,只有一啖啖嘅份量,有啲令人失望。同样地,酱油同芥末嘅份量都少咗啲,可能需要要求服务员加多啲嘅份量。总括而言,我认为三色刺身丼系一个不错嘅选择,价格合理,味道平衡,但啲配料同份量可以再加强啲。如果你系鱼生爱好者,你可能会喜欢呢道菜。