2019-08-26
咁岩个朋友在长沙湾收工, 我地就相约果边附近揾食啦, 然后大家都想话食米线之类, 就只稔到三哥, 都冇特别上网揾, 就沿青山道行行下见到这家似新开冇耐的 "源味开元米线" 都系米线㖞.只望个店门口都有张贴哂佢地既主打𩠌菜, 都几符合岩我地的口味, 就稔住不如试下新野啦~😋店员服务态度好好, 安排左一边冇咁冻既卡位比我地. 放低完menu都有讲如果稔唔到可以叫佢地帮手推介 ^^咁新手黎帮衬都要睇下有什么好西, 第一印象好紧要.见佢都有三款menu既, 分别系米线 / 炒小菜粉面 / 烤鱼因为我地一早已经定左系想食米线, 所以烤鱼我地先放弃, 就决定米线+小食+炒菜.- 红油猪耳切得好薄, 好易入口, 爽口弹牙, 辣度我完全接受到, 我朋友就可能冇我食得咁辣, 但佢都话比出面一d店做得好, 因为系佢猪耳本身爽弹😌- 源味口水鸡系佢店推介之一, 就算唔系佢推介我地都打算必点 😛 佢地做法同出面唔同, 有张鸡件切成片状, 唔会太多骨头部位, 同埋鸡肉系用土鸡 (即系有点似火鸡肉), 辣度比猪耳少, 如果用黎𩠌饭都好夹😋- 川湘小炒肉睇落最多辣椒炒既一道菜, 但其实最冇辣度, 所以算系bb辣等
咁新手黎帮衬都要睇下有什么好西, 第一印象好紧要.
- 红油猪耳
- 源味口水鸡
系佢店推介之一, 就算唔系佢推介我地都打算必点 😛
- 川湘小炒肉
睇落最多辣椒炒既一道菜, 但其实最冇辣度, 所以算系bb辣等级, 可以岩好多人口味, 这个菜一定要衬热食, 猪肉片就会很爽口, 放耐左怕会硬了不好吃
- 干捞手工面
手工面好弹, 质地好易吸上酱汁, 配捞面很不错. 加配了猪大肠也是必点之一 👍🏼😋
- 重庆酦辣粉
睇名都一定会稔起会伤心果个, 咁鬼叫自己钟意食就紧系想试下啦 😌
仲特登加配萝卜等佢吸哂d汤黎食, 因为萝卜本身很清甜, 所以点食都唔会很辣.
仲有牛丸系老板介绍, 系自家手工打的, 咁我都有叫埋, 系非常好食.
如果屋企搞打边炉, 可以买些回家吃 👍🏼