2020-11-26
平时好少去元朗,这日来到元朗一带周围行吓,午饭时间来到维港湾饺子坊,品尝小店水饺滋味。佢哋嘅饺子列明自家手作,另外都有话例汤系无添加味精,感觉健康。这一天的例汤是虫草花汤,饮落都几有自家汤水感觉。我地点左招牌三拼饺,配赞岐乌冬 三拼饺包括:大白菜饺、香芹饺、韭菜饺。 每一种味道都有两只,我哋两个人食刚刚可以试到唔同味道。呢三款饺子各有特色,馅料充足,感觉新鲜。韭菜饺最住家感觉,有菜的甜味:香芹饺芹味突出:大白菜饺内菜肉混合得均匀。赞岐乌冬亦几弹滑,好味!之后,我哋都点左一份黑松露鲜肉煎饺。煎饺嘅感觉同汤觉好唔同,视乎你个人喜好。汤饺就健康啲,可以品尝到饺子本身原味;煎饺底部煎得香脆,口感较丰富。在出边的饺子店比较少有黑松露嘅味道,黑松露原来同饺子肉馅都好配合,更多一层鲜味。饮品我第一个叫咗盒装维他柠檬茶,以及热蜂蜜柚子茶。总括来讲,佢依间饺子店比较新派,相信佢哋会定期推出新嘅口味或者食法。
这一天的例汤是虫草花汤,饮落都几有自家汤水感觉。
我地点左招牌三拼饺,配赞岐乌冬
三拼饺包括:大白菜饺、香芹饺、韭菜饺。
赞岐乌冬亦几弹滑,好味!
饮品我第一个叫咗盒装维他柠檬茶,以及热蜂蜜柚子茶。