2012-06-26
红酒烩牛膝一早约咗朋友星期六去西贡食意大利餐Italiano's Restaurant & Bar, 呢间餐厅情调真系一流,全场用木色嘅装修,灯光亦好柔和,墙上面有好多花樽同雕塑做装饰天花,采用咗蓝色嘅壁灯设计,配上一把古色古香嘅吊扇,感觉优雅。好在之前有订位,我地十几人坐楼上。Focaccia 意式香草面包配橄榄油黑醋及牛油:呢个系餐前小食,每枱都会有嘅,完全免费!面包质感唔算细密,但配埋油醋就几好味,亦可以搽牛油一样好食!Antipasti 特色拼盘:好丰富,有 Artichoke 雅枝竹、Salami 莎乐美肠、 Brie Cheese 布利芝士、White Button 白磨菇、Prama Ham 意式风干火腿、 虾,仲有啲生菜!雅枝竹可能系意大利菜入面最贵嘅蔬菜类,入口味道唔系太特别,可能我唔识欣赏啦!有啲似稔咗但系冇荀味嘅荀;莎乐味肠就肉味浓郁,芝士亦好香但食落唔太重味,磨菇好爽而且菇味浓;最好味梗系 Prama Ham 啦,唔会过咸啱啱好,同菜丝一齐食都好夹;虾细细只好弹牙,味道鲜美!成个拼盘虽然好似好多油咁,但系都系橄榄油!鲜纽西兰青口(忌廉香槟汁) $98 (半打),
鲜纽西兰青口(忌廉香槟汁) $98 (半打),卖相非常赏心悦目,D青口肥嘟嘟,入口相当嫩滑,十个正!!! 个汁有少少抢左青口的鲜,但其实个汁非常好味,我地索性将D餐饱浸入个汁食,呢个青口,回味无穷呀!
烧鸭胸伴红梅汁$168-鸭胸鲜嫩有肉汁,点红梅汁增添肉汁,而且无咁腻,值得推介。
红酒烩牛膝$188–除了牛膝外,还有些意大利饭伴碟,上面淋上红酒汁。味道确是不错的,牛膝炆得极林,配以意大利饭一起吃,真是可以扫清一整碟的。
草汁羊架$218-好有羊味,我试两碟,我比较生d带粉红会肉质稔身d,但另一碟比较熟就鞋。
烧猪肋排(半份$158)也是这里的热门菜式。厚肉到令人惊叹,份量无可置疑。至于质量,也是水准之作,烧烤酱腌过的肉排非常入味,还带着一丝烟熏的香气。而且肉质腍而不散,肯定是认真花时间烤焗之作。但我本人唔系太钟意哩种质感。
鸡扒薄饼$130(12吋)-钟意批式够薄带脆,鸡扒焗完都很嫩滑, 配合菜丝、酸忌廉和泰式酱汁, 好特别,但可能已经饱啦! 所以唔觉得好食 。
价钱 : 晚上2人套餐 , $348包1个沙律或2个汤, 1个意粉及1个薄饼, 1个甜品及两杯饮品
$408包1个沙律或2个汤, 2个主菜(烧猪肋排, 烧鱼或牛扒), 1个甜品及两杯饮品