2024-09-01
🅷🅾 🅻🅰🅽 🅹🅴🅽🅶🐔装修走型格路线,以闪烁嘅霓虹灯作灯牌,中西合璧嘅风格,餐具使用中式公鸡碗,除咗装修同餐具别树一帜,食物方面都好有特色,大量特色调酒,今次主要想试吓「兰王」温泉蛋ꜰᴜꜱɪᴏɴ特制菜式,呢个系同日本养鸡协会合作推出期间限定ᴍᴇɴᴜ:🍳🥚绍兴鸡油松叶蟹肉配法式幼滑薯蓉🧡日本兰王温泉蛋 $188ᴄʀᴇᴀᴍʏ ᴍᴀꜱʜᴇᴅ ᴘᴏᴛᴀᴛᴏ & ᴏɴꜱᴇɴ ᴛᴀᴍᴀɢᴏ ᴡ/ ꜱɴᴏᴡ ᴄʀᴀʙ ᴍᴇᴀᴛ,ᴄʜɪɴᴇꜱᴇ ʏᴇʟʟᴏᴡ ᴡɪɴᴇ & ᴄʜɪᴄᴋᴇɴ ꜰᴀᴛ日本蛋真系特别唔同,本身蛋黄色泽呈橙红色,蛋汁充满香气,再捞埋薯蓉松叶蟹一齐食,可以令到整体口感更加丰富,食呢个菜式味味有少少食赛螃蟹嘅感觉,但完全唔酸,松叶蟹自带海鲜味,再加埋超级幼滑薯蓉,yummy!上面仲有羽衣甘蓝,味道只系微苦,唔会太涩,加左羽衣甘蓝🥬令到呢个菜式多咗些少变化,呢个菜式设计都有心思。❤️🐷24小时慢煮伊比利亚叉烧日本兰王温泉蛋,红洋葱渍,香喷喷香葱猪油捞饭 $198ꜱʟᴏᴡ ᴄᴏᴏᴋᴇᴅ 24 ʜᴏᴜʀꜱ ɪʙᴇʀɪᴄᴏ ᴄʜᴀʀ-ɢɪᴜ, ᴘɪᴄᴋʟᴇᴅ ʀᴇᴅ ᴏɴɪᴏɴ, ᴏɴꜱᴇ
ᴄʀᴇᴀᴍʏ ᴍᴀꜱʜᴇᴅ ᴘᴏᴛᴀᴛᴏ & ᴏɴꜱᴇɴ
ᴛᴀᴍᴀɢᴏ ᴡ/ ꜱɴᴏᴡ ᴄʀᴀʙ ᴍᴇᴀᴛ,
❤️🐷24小时慢煮伊比利亚叉烧
日本兰王温泉蛋,红洋葱渍,香喷喷香葱猪油捞饭 $198
ᴏɴꜱᴇɴ ᴛᴀᴍᴀɢᴏ ᴡ/ ᴀʀᴏᴍᴀᴛɪᴄ ᴘᴏʀᴋ ꜰᴀᴛ ꜱᴘʀɪɴɢ ᴏɴɪᴏɴ ᴏɪʟ ᴀᴋɪᴛᴀ ᴋᴏᴍᴀᴄʜɪ ʀɪᴄᴇ
卖相方面:以一个砵仔装住呢个叉烧饭,除咗叉烧饭仲有其他配料,当然仲有重点温泉蛋,呢只蛋汁混入咩菜式都会好食🤤
讲返个饭先:叉烧好食,肉质肥瘦均匀,某部位充满脂肪香气,入口肥美丰盈,原来叉烧经过24小时慢煮腌制,外皮再经过烤香,略带焦味,仲加咗少少蜜糖,肉质唔会太韧。
珍珠米煮嘅饭🍚再混合邪恶猪油,食落去有甜甜地嘅豉油味,混搭咗一啲日本嘅食材,酸嘅腌制红洋葱渍,芽菜,味道变得相当丰富,但个饭味道啱好,唔会过咸!
🤍甜品
🍮中国白腐乳,法国白芝士焦糖炖蛋配西班牙松脆包,无花果酱及综合野莓🫐
ꜱᴜᴘᴇʀ ʀɪᴄʜ ᴄʀᴇᴍᴇ ʙʀüʟéᴇ
"ᴄʜɪɴᴇꜱᴇ ꜰᴇʀᴍᴇɴᴛᴇᴅ ʙᴇᴀɴ ᴄᴜʀᴅ,
ꜰʀᴏᴍᴀɢᴇ ʙʟᴀɴᴄ ꜱᴛʏʟᴇ" ᴡ/ ᴄʀʏꜱᴛᴀʟ ʙʀᴇᴀᴅ, ꜰɪɢꜱᴄᴏᴍᴘᴏᴛᴇ, ᴍɪx ʙᴇʀʀɪᴇꜱ $148
表面嘅焦糖脆片烤得好香脆,入口脆卜卜,炖蛋里面混合咗中国白腐乳,增加咗少少酸酸嘅味道,但出奇地夹,可能只系加入小量,两者唔会觉得太兀突,质地方面炖蛋超级滑溜,蛋、糖比例啱好。
最惊喜系西班牙松脆包,第一次食咁脆嘅包,上面仲加咗甜甜嘅炼奶,咬入口劲脆,配搭炖蛋食一流。
甜品仲有蓝莓、黑莓、红莓同士多啤梨,银箔作为装饰,全部生果都新鲜可以入得口,并唔系只系装饰,可以一食!
🍺 饮品~鬼佬凉茶
🍊𝕊𝕚 𝕃 𝔻𝕒𝕟 𝕀ℙ𝔸 🍺 是𝕃但 $𝟠𝟝/𝟜𝟝𝟘𝕞𝕝
ℍ𝕠𝕡𝕡𝕪/ 𝔽𝕣𝕦𝕚𝕥𝕪/ ℂ𝕚𝕥𝕣𝕦𝕤/𝔸𝔹𝕍 𝟞.𝟟%/
个介绍系咁 :「第一啖饮出嚟𠮶只松叶味同柑橘味,就好似经历一场啤酒花大冒险一样。口感清爽,大啖大啖饮都冇有怕!」
虽然我就饮唔出松叶味,但系整体非常之有果香,顺滑容易入口,夏天饮真系觉得好清爽,仲好似有少少花香添,推荐!
🖤🤎芝麻花生汤圆 $125
ꜱᴇꜱᴀᴍᴇ ᴍᴏᴄʜɪ
(ꜱᴇꜱᴀᴍᴇ ᴡʜɪꜱᴋᴇʏ ᴘᴇᴀɴᴜᴛ ꜰᴏᴀᴍ )
以「万寿无疆」杯装住劲吸晴,系一款又可以打卡又好嘅𝐂𝐨𝐜𝐤𝐭𝐚𝐢𝐥,好似饮紧一个好甜蜜嘅芝麻花生糊,成个口都充满香甜花生味,店员建议先饮两啖再食汤圆再饮两啖,如果唔系汤圆会变硬就唔好食,虽然容易入口,但酒都带少少辣,正!
✨试咗以上几款🥚🍳新品都几唔错,8月20号开始发售,期间限定供应,唔好错过啦!(๑´ڡ`๑)
另外要赞呢度员工全部服务态度都好好,潮≠串,全部都靓仔靓女,点菜上菜都有介绍,如果朋友聚会都可以再过嚟饮返杯🍸🍹!(´▽`ʃ♡ƪ)"
🥢何兰正 (中环) ℌ𝔬 𝔩𝔞𝔫 𝔧𝔢𝔫𝔤
📍中环云咸街29号LKF29 2楼