2024-07-29
位于观塘嘅呢间台湾料理餐厅,让人彷佛一踏进店门就被传统台式氛围所包围。行入店舖,映入眼帘嘅系充满怀旧风情嘅布置,由天花板垂下既灯饰,到墙壁上悬挂嘅各式台湾特色装饰品,无一不透露著浓浓的台式风味。来到用餐区域,更感受到服务人员嘅嘅热情款待。。即使在晚餐时段人声鼎沸,佢哋依然保持专业嘅服务态度,确保每位客人都能享受到贴心周到嘅用餐体验。而今晚嘅用餐之旅,更系让我惊喜连连。首先上桌系一人火锅,锅底系一道浓郁嘅胡椒汤,里面包括有不同新鲜蔬菜、燕饺、鳕鱼丸、猪肉丸同花枝丸。每一种食材都新鲜可口,加上汤头嘅醇厚滋味,让人忍不住一口接一口地品尝著。随后,我们试咗佢嘅牛后腿肉片。肉质肥嫩多汁,配上与之相衬嘅冬粉,口感香甜醇厚,让人难以忘怀。紧接著,我们仲叫咗份牛根牛𦟌台湾粗面。面条粗实弹牙,伴随著醇厚的汤头及丰富嘅配料,让人彷佛置身于台湾小街巷中,品尝著最地道嘅台式美食。除了主菜之外,我们仲嗌咗两样小食。首先系盐酥鸡,外酥内嫩,咸香可口;紧接著系炸蕃薯条,酥脆入口,带著一丝甜味,颇有特色。饮品方面,我们嗌咗珍珠奶绿和白桃乌龙茶。珍珠奶绿浓郁幼滑,恰到好处嘅甜度让人回味无穷;而白桃乌龙茶则清新醇厚,别具
饮品方面,我们嗌咗珍珠奶绿和白桃乌龙茶。珍珠奶绿浓郁幼滑,恰到好处嘅甜度让人回味无穷;而白桃乌龙茶则清新醇厚,别具台湾风情。