2019-01-27
同男朋友行开深水埗,就想揾下有无咩隐世小店,见到呢间食店有得食云呑又有得食麻辣野就即管一试,果然系美食在民间,一入去已经觉得店面好干净企理,装修简单好有屋企既感觉,开放式厨房俾人见到食物处理过程,食得好安心男朋友叫左一个麻酱捞云呑加腩肉鸡丝,我想食麻辣野就叫左个担担面,仲加左一个小食芝士云呑麻酱捞云呑好贴心有七粒同十粒拣云呑好大粒,食四五粒已经开始饱,女仔食既七粒就刚好,两个人share叫十粒又得我食左一啖已经感觉到佢用料好足之余,仲唔系一般食店将猪肉搅碎包入云呑就收工,猪肉系切碎再加菜包入云呑,会感觉到自己食紧既真系猪肉而唔系肉碎,食店既用心制作好抵赞,最欣赏系云呑调味刚好,不会太咸,配少少麻酱就已经好好食,岩晒想食住家风味既食客加配既腩肉都腌得好腍好入味,店主应该落足料去炮制,食落好香卤水味,食到停唔到担担面最欣赏佢个汤,好浓郁好香又惹味,食食下见到汤入面好好多只细细只既虾仔,唔怪得个汤咁好饮,𩠌面食真系无得弹,鸡丝系鸡脾肉拆出黎,好嫩滑云呑好香脆,芝士味好浓唔好睇以为佢好普通,热辣辣咁食真系超好食见到呢个咁特别既配搭就叫黎试下,点知都真系好惊喜,黑糖同玖瑰既味道好配合但两者既味道
[不一般既麻酱捞云呑]
麻酱捞云呑
[香浓麻辣担担面]
麻辣担担面
[香脆芝心云呑]
芝心云呑
[特色黑糖玖瑰茶]
见到呢个咁特别既配搭就叫黎试下,点知都真系好惊喜,黑糖同玖瑰既味道好配合但两者既味道都好出,最重点系黑糖唔系死甜,唔会好似饮糖水咁
黑糖瑰玖花茶,金橘柠檬蜜
佢仲有好多款云呑,下次要试下其他馅既云呑先得