2014-11-12 887 浏览
又系几十年老字号,不过咁多年只帮衬过一两次,事关本人由幼稚园开始就系洪记粉丝,可能因为细细个未懂事,屋企人就经常带我去洪记,有少少情意结挂。钦记既味道、用料、食材、手艺、辣椒油都跟洪记有八、九成相似,但依家全部变晒,越来越差。都唔记得左上一次黎系几时,好似年几两年前挂,今次系第 3 次帮衬啰 ﹗第 1 次好满意,好味 ﹗好似洪记,第 2 次,麻麻地,今次放工专登过黎大埔街市买海鲜,顺道再试,多一次机会您 ﹗依家两点几,好快就有位。鱼蛋鸳鸯加底走葱,跟多碗清汤咁得意既?莫非佢地既清汤系招牌菜?试啖先,无咩特别乍㖞,清汤一碗啰,味道略浓。鱼蛋鸳鸯加底走葱,当然先试个汤底啦,好淡口㖞,又完全无香味,带出唔到食客再想饮既冲动,失败 ﹗点解额外比多碗清汤我呢?而且味道仲浓过依碗汤底,咁奇?系咪比食客自己调较汤底浓淡呢?我会唔会谂多左呢?汤对碗面讲系绝对重要,如果汤底做得唔好,真系无咩心情继续食落去啰 ﹗白雪雪既鱼蛋好有鱼味,劲弹牙,但弹得黎假假地。河粉同熟面不过不失,还可以啦,烚得都满意,过关。总括黎讲,麻麻地,应该都唔再黎喇,抱歉。自家辣椒油,点解咁咸既?唔香唔辣就试得多,但唔辣而偏咸既都系第一次,狂食辣椒渣都只系觉得咸啰,辣椒油黎架麻?炸鱼皮无问题,大路款色同质数。

鱼蛋鸳鸯加底走葱
鱼蛋鸳鸯加底走葱