2009-08-21
呢个布袋澳食海鲜之旅,朋友讲左成个月,开始由六个话去既,最后得3个去,仲要系上次去西贡粮船湾食海胆果3个痴丧。由于怕天气唔稳定,所以选择MTR宝林落车转小巴入去。布袋澳同上次渔村feel 既粮船湾唔同,呢度多左d围村既感觉,仲有得shopping,有d虾干咸鱼买下。据Openrice所记录,呢度有两间酒家选择,但我地无plan定要食边间,只系见步行步。行左阵比发记既员工招左我地入去。入到去,店员安排我地坐系海风送爽,有广阔开扬海景送饭既枱坐低。枱侧边就系海,上面两张相系我个位望到既景色!无耐,店员比左张menu我地,menu上写既系d普通既酒楼小菜,炒粉面饭,唔见海鲜。朋友见到"海胆炒饭"又开始想发癫!落order时,店员话而家唔arm季无得食海胆炒饭,甘我地就唯有退而求其次,想点"发记炒饭",睇下几"发记"都好,但你估都估唔到以下呢句说话会系店员把口讲出黎!店员话:"无发记炒饭。"…哗!呢句对我黎讲好震撼,就好似元朗B仔话无凉粉、池记话无云吞、谢记话无鱼蛋一样!有d O 咀 再问店员有咩呀甘?佢答:"杨州炒饭。"我地继续你眼望我眼后,大家决定转战海鲜!希望合得返我地个。店员示意海鲜要
你眼望我眼后,大家决定转战海鲜!希望合得返我地个。店员示意海鲜要去水缸自己拣!大家都有好大期望,但去到个所谓水缸…again…水缸area一眼望晒,分分钟系街市既鱼档你会有更多选择!分别就只在,呢度会帮你煮埋…我唔系要食奇珍异兽,海豚鲸鱼,但…唔好得少过10种,系是但一间街市都找到既海鲜比我拣好嘛?同一位好熟悉海产类既朋友企系缸前数十秒,大家都无行动,坦白讲,唔知可以拣咩!
最后,我地叫左扇贝、同店员介绍既圣子半打!店员都示意个半打圣子要成$200,坦白,我地山长水远黎到,只要系好食,你贵d食水d,都抵!鬼叫自己做左半个游客?回到枱,另一位朋友问我地做咩无黎表情同叫左咩食之后,都觉得"下…唔系呀?"见得甘少野食,最后加多左碟蒜蓉炒西兰花…系!系蒜蓉炒西兰花!你无睇错,我地亦无搅错!可想言之,呢度系选择有限!
同之前食家所写既食评一样,d圣子上枱既速度,系说时迟,那时快、系快过你睇晒上面我写既野,就上左。
豉椒炒圣子:我真系好少比出黎,但唔唔得…唔系比味道,系比佢食水深!圣子半打,佢比够打半圣子壳!系壳,唔好睇漏个榖字!而圣子肉,order就6只,都有4只分开6旧比你既。豉椒味ok但唔野味。大佬,我地比$200系想食豉椒炒圣子,唔系豉椒炒圣子榖!
蒜蓉粉丝扇贝:蒜蓉无炒香就甘落,粉丝碎既干身既,扇贝鞋既接近干瑶柱一梳梳既地步,扇贝上无汤或汁,汤或汁或蒸既倒流水系晒碟上面。我无一沉百踩,抵毁佢系蒸既倒流水,而事实我有试过,系无咩味,唔好话无味精,直情无海水味。
蒜蓉炒西兰花:正!如果同上面既马马虎虎、无黎海水味同$200食圣子榖作比较既话…因为佢真系蒜蓉同真系西兰花…
我地极速食完,极速埋单,因为我地作左个极速决定>>>食埋隔离果间!(详情请去海鲜岛页面。)
其后知道呢间野比ar苏系2007年前介绍过都几!唔系话ar苏讲就系一定好,而系出于自己好奇佢有咩比人介绍…究竟系呢度有第二间发记?我地又点唔中镇店之宝?定系ar苏系做媒?于是上网搜寻到…
2007年ar苏介绍:白灼跳螺、豉椒炒圣子、白灼海中虾、辣酒花螺、椒盐濑尿虾、清蒸鲍鱼仔、清蒸蚬、沙姜鸡脚、豆腐鱼汤 >>> 约$1,380 <<<< 哦…sell "抵食" ;系我最唔buy果只"名义价格抵食" …原来我错咀,系人地sell我唔buy既野....
总括而言:正所谓食得咸鱼抵得喝,去得景点就预佢呃,但唔预佢呃呃呃…呃我圣子、呃我期望、呃我"抵食"…如果有人觉得山长水远食d无咩特色,又唔系平既一般菜式都ok的话,我相信那个人绝对可以特登走人机场去食味x拉面!