2020-04-09 1041 浏览
有说不为五斗米折腰,但小妹今日实在不得不为“五斗米”低头……因为要低专头吃个够啊!!!!!朋友曾经系台湾读书,佢话呢度既美食好有台湾地道既风味,所以呢日转程带到我黎中上环呢边名为“五斗米”既台式小店:)虽然店子细细,但食物种类都已经好足够啦,因为有我近排都好想食既牛肉面、蛋饼同百页豆腐,仲有芋圆仙草同柠檬爱玉添:)因为太太太想食牛肉面,所以一坐底已嗌剔要一碗先~~之后朋友见我有好多小食都想嗌,就话同我share一个面,等我有quota试多几款xpp系牛肉面未黎之前,台式水煎香肠先到,原条既台式香肠煎得皮肠肉香,带有微甜既肉肠正系喺台湾夜市食到既味道!!之后既牛肉面带有洋葱既清甜,刀削面仲好有咬口添~~而最开心既系喺呢度食到近期最满意既台式蛋饼!!!!呢度既蛋饼有粟米同起司做馅料,饼身既是香软但不失嚼劲,完全系喺台湾当地早餐店食到既幸福滋味啊♥♥♥而百页豆腐都系不得不提,特爱百页豆腐既Q弹口感,仲要卤汁调味刚好,正!!!我地仲嗌左两款甜品,分别系仙草芋圆同黑糖麻糬~爽滑既仙草一向系我既first choice,而呢度既珍珠同芋圆都好chewy,亦唔会过甜!!!呢度既黑糖麻糬同印象中球体外

因为要低专头吃个够啊!!!!!

之后既牛肉面带有洋葱既清甜,刀削面仲好有咬口添~~

而最开心既系喺呢度食到近期最满意既台式蛋饼!!!!

我地仲嗌左两款甜品,分别系仙草芋圆同黑糖麻糬~

呢度既黑糖麻糬同印象中球体外形有d出入,不过味道无异xpp

系QQ既麻糬仲有浓浓花生架!!!
呢度既台式饮品亦唔会话好甜,yummmm✔✔

下次除左会翻食百页豆腐同蛋饼之外,一定要试下呢度既卤肉饭先得!!!